Saizeci de sindicalisti suceveni ai Sanitas vor protesta la Bucuresti


Intră acum și în grupul de

Sindicaliştii din toate spitalele din judeţul Suceava strâng semnături pentru a deschide acţiune judecătorească de contestare a reducerii salariale de 25 la sută aplicată în tot sistemul de stat. Potrivit liderului Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas, Ana Ionescu, unităţile spitaliceşti vor fi date în judecată pentru „discriminare faţă de spitalele private aflate în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate, deturnare de fonduri şi tergiversarea apariţiei regulamentului de aplicare a legii salarizării unice, ceea ce a dus la pierderi financiare pentru salariaţii din sistemul sanitar”.

Făcând referire la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava liderul sindical a recunoscut că managerul unităţii medicale nu este vinovat de diminuarea lefurilor, acesta fiind doar „un simplu executant” ce nu face „decât să pună în aplicare o Ordonanţă”.

„Noi strângem semnături, dar Federaţia, căreia îi trimitem lista cu adeziuni, este cea care va deschide o acţiune împotriva Guvernului. Până acum, pe plan local, au semnat majoritatea membrilor de sindicat”, a subliniat liderul judeţean al Sanitas.

Ana Ionescu a menţionat că acţiunea de strângere de semnături va dura până pe 22 septembrie, când este programat a se desfăşura mitingul de la Bucureşti, primul pas din calendarul acţiunilor de protest. Aceasta a declarat că, de la Suceava, vor pleca spre Capitală 60 de membri de sindicat, care vor protesta alături de colegii lor din ţară.

„Va fi o pichetare Sanitas la Parlament, după care se va merge în marş până la Piaţa Victoriei, unde ne vom întâlni cu celelalte federaţii din CNSRL”, a spus liderul sucevean.

Lista de revendicări a sindicaliştilor din Sănătate cuprinde revenirea la salariile din decembrie 2009, asigurarea finanţării pentru trimestrul IV, proces de descentralizare corect (preluare personal, drepturi, contract colectiv de muncă), prelungirea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, pact naţional pentru Sănătate (6% din PIB), deblocarea posturilor în sistemul sanitar, menţinerea actualului normativ de personal. Aceştia mai sunt nemulţumiţi de disponibilizări, modificarea legii pensiilor şi a Codului muncii şi de noua lege a salarizării unice în sectorul bugetar.


Intră acum și în grupul de