Imagini ce surprind reacția de empatie a sucevenilor la drama ucrainenilor ce se refugiază din fața războiului vor fi prezentate într-o expoziție organizată în Senatul României

Subprefectul Cristian Șologon a anunțat, joi, că autoritățile sucevene împreună cu parlamentarii de Suceava vor organiza, în Senatul României, o expoziție cu fotografii care să prezinte modul în care sucevenii au reacționat la suferința ucrainenilor care s-au refugiat în România prin Vama Siret.

Expoziția va fi prezentată timp de două săptămâni, în perioada Sărbătorilor Pascale.

„Trăim o perioadă care influențează cursul istoriei. Practic trăim istoria într-un punct de inflexiune a ei, un punct determinant pentru evoluția ulterioară. Această perioadă marchează pe langă evenimentele internaționale de o covârșitoare importanță, câteva repere sau nuanțe naționale și locale care e de dorit a nu fi pierdute”, a precizat subprefectul Cristian Șologon.

El a menționat că acum s-a petrecut un fapt nemaiîntâlnit în ultimii 70 de ani, un exod generat de un război în imediata vecinătate a granițelor noastre.

„Acest fapt poate ne-a găsit nepregătiți din punct de vedere logistic și legislativ, dar nu ne-a găsit nepregătiți din punct de vedere uman, cel puțin nu în județul Suceava. Valul de refugiați care au ales să fugă din fața războiului din Ucraina au găsit în județul nostru nu doar empatie, ci și un efort coordonat de ajutor”, a subliniat subprefectul.

Potrivit acestuia, o colaborare fără precedent între toți actorii sociali, respectiv instituțiile publice, autoritațile publice locale, organizațiile neguvernamentale, arhiepiscopia, cultele religioase și agenții economici au făcut, din punctul său de vedere, ca acest moment să fie unul relevant pentru județul Suceava.

„Din acest motiv, pentru a informa dar și pentru a sensibiliza opinia publică am considerat că e necesar să adunăm la un loc parte din mărturiile momentului într-o expoziție foto organizată pe durata  Săptamânii Patimilor și a Săptămânii Luminate în foaierul Senatului României”, a precizat Cristian Șologon.

Această expoziție marchează nu numai un moment al istoriei noastre contemporane, ci un moment care demonstrează cum umanitatea unește fără a ține cont de naționalitate, etnie, limbă, istorie, a adăugat Șologon.

„Clipele surprinse în fotografiile expuse ne arată că suntem Oameni și că nimic nu poate fi mai mult de atât”, a mai arătat subprefectul.

Pentru a aduna și alte  fotografii relevante organizatorii pun la dispoziție celor care le-au facut și le dețin pagina de Facebook: „Suceava 2022 – Vama speranței pe drumul durerii” precum și adresa de mail suportucraina@gmail.com.