Ministerul Antreprenoriatului și Turismului urmează să înființeze și operaționalizeze cele opt OMD-uri care se vor forma în cadrul regiunilor istorice


Intră acum și în grupul de

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.) se află în curs de implementare a reformei privind operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), un deziderat al industriei turismului de mai bine de un deceniu.

Reforma face parte inclusiv din Componenta 11 Turism și Cultură din cadrul PNRR și presupune atingerea mai multor jaloane și ținte. Implementarea acesteia va consta în adoptarea unui cadru legislativ necesar funcționării OMD-urilor și elaborarea unui Plan de acțiune dedicat valorificării patrimoniului cultural în scopul creșterii competitivității sectorului turistic românesc.

În acest sens, primul jalon (326) privind cartografierea la nivel național, în vederea identificării destinațiilor optime pentru înființarea OMD-urilor, a fost atins săptămâna aceasta, termenul limită fiind trimestrul 1 al anului 2022.

M.A.T. a pus în consultare publică pe 16 martie a.c. documentul care va sta la baza înființării a celor 8 OMD-uri regionale, țintă pe care România trebuie să o atingă până la finalul anului 2023.

Având în vedere potențialul turistic al tuturor județelor, documentul privind cartografierea destinațiilor optime, elaborat împreună cu grupul de lucru constituit din reprezentanții mediului de afaceri, asociativ și al unităților administrativ-teritoriale, definește clar ca cele 8 regiuni istorice în care vor fi operaționalizate cele 8 OMD-uri să cuprindă întreg teritoriul național.

Din cele 4 criterii care au stat la baza cartografierii, 3 sunt cuprinse în PNRR. Criteriul privind potențialul de dezvoltare a turismului este cuprins în capitolul de recomandări ale  Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), incluse în studiul „Operaționalizarea organizațiilor de management al destinației’’.

Astfel, M.A.T. va lucra în continuare cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului asociativ și ai unităților administrativ-teritoriale pentru înființarea și operaționalizarea tuturor celor 8 OMD-uri care se vor forma în cadrul regiunilor istorice: Bucovina, Dobrogea, Transilvania, Banat-Crișana, Maramureș, Oltenia, Muntenia și Moldova.


Intră acum și în grupul de