Un caz de botulism a fost diagnosticat și vindecat la Spitalul Județean Suceava. Bărbatul mâncase zacuscă de pește. În ultimii doi ani a mai fost un singur caz de botulism în județ


Intră acum și în grupul de

Spitalul Județean Suceava a anunțat, joi, că în luna martie, a fost diagnosticat și tratat primul caz de botulism din acest an, fiind vorba de un pacient de 60 de ani care s-a prezentat în ambulatoriul de Neurologie pentru diplopie (vedere dublă) brusc instalată de câteva zile și care avea un RMN cerebral efectuat care punea în evidență câteva leziuni neurologice motiv pentru care a fost internat în secția de Neurologie.

Ulterior, pe baza simptomatologiei, respectiv diplopie, dificultăți la înghițirea lichidelor, dificultăți de respirație, absența tranzitului intestinal de 5 zile și anamnezei amănunțite în cadrul căreia pacientul a declarat că a consumat zacuscă de pește făcută acasă, a fost solicitat consult de boli infecțioase, medicul ridicând suspiciunea de botulism.

Pacientul a fost transferat în secția de Boli Infecțioase, dar cu supraveghere în ATI și i s-au recoltat probe de sânge pentru identificarea toxinei botulinice. În același timp a fost făcută și comandă de urgență pentru ser antibotulinic care a ajuns la spital și a fost administrat în 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infecție.

După administrarea serului antibotulinic s-a constatat amelioarea simptomelor și dispariția diplopiei în 72 de ore, iar pacientul și-a reluat tranzitul intestinal, iar tulburarile de deglutiție și respiratie au dispărut treptat, fiind externat , vindecat, după 10 zile.

„Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate ( marea majoritate conserve incorect sterilizate ) sau dacă o rană deschisa ajunge în contact cu sporii bacteriei. În absența unui tratament rapid, infecția provoaca paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute”, menționează SJU Suceava.

În ultimii doi ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost salvat.

Dr. Monica Terteliu-Băițan, medic șef sectie Boli Infecțioase a spus că anamneza atent realizată de medicul neurolog și solicitarea consultului de boli infecțioase, au ridicat suspiciunea de botulism, moment în care a inceput o cursa contra cronometru pentru procurarea serului antibotulinic, salvator pentru pacient.

„Pe tot parcursul internării, au fost excluse și alte patologii neurologice – boala Lyme, Myastenia Gravis”, a explicat Terteliu-Băițan.

Echipa ce s-a ocupat de acest caz a fost formată din medic neurolog dr. Dana Neagu, medic anestezist dr. Violeta Ștefan, farmacist șef Alina Apopei, medic infecționist dr. Monica Terteliu Băițan și întregul colectiv al Sectiei de Boli Infecțioase.

„Cazul acesta demonstrează importanța anamnezei amănunțite și a consultului interdisciplinar”, a concluzionat dr. Terteliu-Băițan.


Intră acum și în grupul de