Realizarea cadastrului general in comuna Moara, in atentia a trei firme straine


Intră acum și în grupul de

Licitaţia pentru realizarea cadastrului general în comuna Moara este organizată la Agenţia Naţională de Cadastru, iar lucrările de cadastru vor fi finanţate printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, a declarat joi şeful Oficiului Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava, Romică Andreica. Potrivit acestuia, la licitaţie vor participa trei firme din Italia, Suedia şi Norvegia.

Andreica a reamintit că Moara este prima comună din România în care se realizează cadastrul general. El a precizat că suprafaţa totală care va fi măsurată este de aproape 5.000 de hectare de teren, din care 416 aflate în intravilanul comunei. Măsurătorile vor fi făcute pentru deţinătorii a 2.010 de titluri de proprietate emise. Şeful OCPI Suceava a apreciat că terenurile a aproximativ 9.000 de persoane vor fi intabulate gratuit în urma implementării acestui program pilot. „Comuna Moara este o localitate foarte complexă, prin faptul că avem atât teren sub luciu de apă, şosea de centură, groapă de gunoi, cartier rezidenţial şi campus universitar. Iar în funcţie de reuşita acestui proiect, judeţul Suceava are promisiunea de a primi fonduri pentru realizarea cadastrului general în alte 22 de localităţi”, a declarat directorul OCPI Suceava.

Romică Andreica a subliniat că odată cu implementarea acestui program pilot se vor stinge şi litigiile între proprietarii de terenuri. „Avem un protocol cu Ministerul Justiţiei prin care se urmăreşte acest lucru. Astfel, în termen de 30 de zile, în baza convocărilor făcute la primărie, se vor stinge şi litigiile între vecini. Iar dacă nu se sting, se va înscrie în cartea funciară la nivel de litigiu. Şi nu se va putea intabula pe nimeni până la stingerea litigiului”, a explicat Andreica. El a spus că după desemnarea câştigătorului licitaţiei, cadastrului general în comuna Moara ar trebui realizat într-un termen de 66 de săptămâni. Valoarea la nivel naţional a proiectului de cadastru general este de peste 130 de milioane de euro.


Intră acum și în grupul de