Ion Lungu după selectarea Sucevei între cele 100 de orașe europene ce vor fi neutre climatic până în 2030: Greul abia acum începe!


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, după anunțul Comisiei Europene că Suceava a fost selectat între cele 100 de orașe europene inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030 că greul abia de acum începe.

El a precizat că din România au fost selectate doar trei orașe, respectiv Bucuresti, Cluj Napoca și Suceava, din cele 13 orașe din țară care au depus aplicații, totalul  aplicațiilor depuse la nivel european  fiind de 377.

„Greul abia acum începe. Următoarea etapă este de întocmire, semnare și implementare de fiecare oraș selectat a „Climate Cyty Contract”. În primul apel al Misiunii „Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic” , bugetul pentru orașele selectate este de 117 milioane euro”, a spus Lungu.

Potrivit primarului, acțiunile în cadrul proiectului vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la planificarea, proiectarea urbană pentru orașe neutre din punct de vedere climatic la mobilitatea urbană durabilă, sau zone cu energie pozitivă și curată.

„Alăturându-se Misiunii UE, municipiul Suceava are în vedere reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, creșterea eficienței energetice la nivel local și creșterea calității vieții în municipiul Suceava. Este o onoare pentru orașul nostru,  dar și o responsabilitate!”, a spus Ion Lungu.

Reamintim că proiectul pentru includerea Sucevei în această competiție a aparținut consilierului local USR Dan Nichiforel care anunța în urmă cu un an că lucrează la proiectul „Suceava-neutru climatic” care își propune ca municipiul să intre în programul-pilot al Uniunii Europene privind reducerea cu peste 90 la sută a emisiilor de bioxid de carbon.


Intră acum și în grupul de