Dr. Alexandru Calancea în plenul CJ Suceava: În pandemie au venit la SJU Suceava 56 de medici și au plecat 8 medici din care patru s-au pensionat. Flutur: Trebuie să ne așteptăm că va fi presiune pe medicii din spital să meargă la clinci private


Intră acum și în grupul de

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat, luni, în plenul Consiliului Județean Suceava că în ultimii doi ani au venit la unitatea spitalicească suceveană 56 de medici de diferite specialități și că au plecat din spital opt medici din care patru sau pensionat, iar ceilalți patru au plecat din motive care nu țin de management.

Calancea a subliniat că dorința conducere SJU Suceava este este creșterea calității actului medical și că toate acțiunile sunt subsumate acestui deziderat.

El a explicat consilierilor județeni că în vremea pandemiei au existat fluctuații de personal în toate instituțiile.

„Pe perioada pandemiei, 2020-2022, este important să vedem câți medici au venit și câți medici au plecat. Nu vreau să spun de ce au plecați cei opt medici. Patru s-au pensionat, iar pentru ceilalți a fost dorința lor să plece. Nu au plecat din motive manageriale sau din cauză că nu li s-a pus la dispoziție ceva”, a spus Calancea.

Potrivit acestuia, un medic urgentist a plecat la Fălticeni unde s-a deschis spitalul nou, iar el locuiește peste drum de spital și nu mai face naveta.

Alexandru Calancea a mai arătat că o problemă în sistemul românesc este că medicul obține venituri sensibil egale dacă lucrează într-un spital mic, cu mai puțină activitate, cu cel care lucrează în Spitalul Județean.

„Au venit însă 56 de medici de diferite specialități”, a spus Calancea.

În cazul celor doi medici de chirurgie vasculară care au plecat de la SJU Suceava, Alexandru Calancea a spus că imediat a completat echipa și am adus doi medici discutând cu profesorii din Centrul Universitar Iași.

„Funcționăm pe chirurgie vasculară așa cum trebuie. Sunt medici care au plecat, dar nu din probleme manageriale”, a precizat dr. Calancea.

La rândul său președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că trebuie multă atenție față de medicii buni specialiști care pleacă, subliniind că în Suceava încă nu sunt clinici private mari care să concureze Spitalul Județean Suceava.

„Dacă vă duceți la Târgu Mureș sau la Cluj veți vedea ce presiune e pe spitalele de stat pentru medici buni care să se „fure” către clinicile private, către mediul privat. Au început să apară și aici clinici private și începe concurența”, a spus Flutur.

El a arătat că atât conducerea SJU Suceava și a Consiliului Județean Suceava, prin salarii și investiții, prin dotări, prin oferirea de locuințe de serviciu, a acționat corespunzător, dar că mai apar probleme pentru că sunt clinici private care fac oferte medicilor din spital și că va trebui analizat de ce ar accepta un medic din SJU Suceava o asemenea ofertă, dar că mai există și mici neînțelegeri care, dacă sunt eliminate din fașă se pot gestiona.


Intră acum și în grupul de