Oficialii polonezi, incantati de ce au vazut si auzit la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Senatului Poloniei, Bogdan Borusewicz, s-a declarat, sâmbătă, după ce a efectuat o vizită oficială în judeţul Suceava, „fermecat” de frumuseţea Bucovinei şi în plus, a cumpărat câteva produse tradiţionale din piaţa ţşărănească deschisă în centrul Sucevei, chiar în faţa Palatului Administrativ. În cursul dimineţii de sâmbătă, oficialii polonezi au ajuns la Suceava unde au avut o serie de discuţii cu autorităţile judeţene sucevene pe tema administraţiei publice locale.

Preşedintele Senatului Poloniei a fost însoţit de mai mulţi parlamentari şi reprezentanţi ai regiunii Silezia care este înfrăţită cu judeţul Suceava şi a avut, sâmbătă, o întâlnire cu prefectul judeţului Suceava, Sorin Arcadie Popescu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie.

Participanţii la întâlnire au vorbit despre modul în care se desfăşoară administrarea locală în Silezia şi Suceava în condiţiile crizei actuale, dar şi despre atragerea fondurilor europene. Preşedintele voievodatului Silezia, Piotr Smigielski, a spus că de când Polonia este membru al UE fondurile pentru investiţii au crescut de cinci ori, iar în ultimii ani fondurile europene au ajutat foarte mult regiunea astfel încât criza actuală nu afectează prea mult zona.

„Trecem destul de bine, fără probleme majore, această criză deşi ne atinge şi pe noi”, a spus preşedintele voievodatului Silezia. Reprezentanţii celor două regiuni au arătat cum acţionează pentru atragerea de fonduri europene şi cum gestionează diverse activităţi, de la infrastructura de transport la protecţie socială şi sănătate.

Preşedintele Senatului Poloniei şi-a exprimat încrederea că aceste vizite sunt utile şi că se vor găsi domenii de colaborare şi s-a interesat de exploatarea de uraniu de la Crucea arătând că Polonia are în plan construcţia unei centrale atomice.
Senatorul polonez Andrzej Szewiński, membru al comisiei pentru polonezii din diaspora, a ţinut să mulţumească autorităţilor sucevene care se implică în proiecte alături de Uniunea Polonezilor. „Sunt impresionat de colaborarea autorităţilor locale cu Uniunea Polonezilor”, a mai spus Szewiński.

La rândul său, prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a explicat că autorităţile sucevene sunt alături de cele poloneze în proiectul educativ “Copiii Bucovinei”, care are ca scop ridicarea calităţii procesului instructiv educativ din 12 şcoli din judeţul Suceava, proiect realizat prin colaborarea cu Consulatul Republicii Polonia la Bucureşti şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

El a reamintit că, în urmă cu un an, la 9 octombrie 2009, a participat la Poiana Micului, localitate unde trăieşte o importantă comunitate poloneză, la inaugurarea şcolii, alături de Krystyna Bochenek, fost vicepreşedinte al Senatului, victimă a a accidentului aviatic de la Smolensk, în care a murit preşedintele Poloniei Lech Kaczynski.

Preşedintele Senatului Poloniei, Bogdan Borusewicz a arătat că şcoala din Poiana Micului este pentru toţi locuitorii, nu numai pentru cei polonezi. „Nu vrem să facem nişte zone închise”, a mai spus Borusewicz.

În cadrul întâlnirii, preşedintele Senatului Poloniei a ţinut să sublinieze că este „fermecat” de frumuseţea Bucovinei. „Este o zonă extrem de interesantă pentru turiştii adevăraţi”, a declarat vădit impresionat de ce a văzut aici, Borusewicz.

De remarcat că înainte de a participa la întâlnirea oficială, preşedintele Senatului Poloniei a cumpărat mai multe preparate din carne din piaţa de week-end care se organizează în zona centrală a municipiului Suceava.


Intră acum și în grupul de