Viceguvernatorul regiunii Cernăuți acuzat de deturnarea de ambulanțe donate din Italia, monitorizat cu brățară electronică după ce a fost plasat sub control judiciar


Intră acum și în grupul de

Viceguvernatorul regiunii Cernăuți Artur Muntean, adjunct al șefului Administrației Militare Regionale, a fost plasat sub control judiciar și va trebui să plătească o cauțiune de  906.000 de grivne, reprezentând prejudiciul estimat fiind suspectat că a deturnat un ajutor umanitar constând în ambulanțe oferite armatei ucrainene de guvernul Italiei.

Potrivit publicației cernăuțene Libertatea Cuvântului procuratura a cerut ca măsură preventivă sub formă de cauțiune o sumă care să acopere daunele cauzate de circa 900.000 de grivne.

Sursa citată menționează că potrivit deciziei instanței, până la data de 4 iulie, în cadrul cercetării preliminare, suspectul este obligat să se prezinte la anchetator la prima solicitare; să nu părăsească localitatea fără permisiunea anchetatorului, procurorului sau instanței judiciare, să informeze anchetatorul sau procurorul cu privire la schimbarea reședinței sau a locului de muncă, să se abțină de la comunicarea cu alți participanți la procedurile penale, să predea spre păstrare autorităților de stat competente pașaportul, pașapoartele extern și alte documente care îi dau dreptul să părăsească Ucraina și să poarte o brăţară electronică de control.

Decizia poate fi atacată în decurs de 5 zile de la pronunțare.

Viceguvernatorul Artur Muntean a declarat că nu se consideră vinovat și nu înțelege de ce este suspectat.

„În calitate de adjunct al șefului Administrației Militare Regionale, mă ocup de problemele privind dezvoltarea agroindustrială, şi nu de problemele din domeniile medical şi umanitar. De aceea nu am nicio legătură  cu ambulanţele, despre care se spune ca ar fi furate”, a declarat Muntean.

El consideră că întreaga situație este motivată politic pentru a discredita Administrația Militară Regională Cernăuți.

Și șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, Serghii Osaciuk, este convins că acuzațiile privind deturnarea ajutorului umanitar este o presiune politică asupra sa și susține că acest dosar este un răspuns al Serviciului Securităţii al Ucrainei  la activitatea prin care el încearcă să oprească scheme de afaceri ilegale în regiune.

„Acest caz nu este împotriva unui sau altui funcţionar. Acesta este un răspuns planificat la activitățile Administrației Militare Regionale, la activitatea mea. Fiind în funcție de doi ani și jumătate, am definit clar sarcina oamenilor legii din Bucovina de a pune capăt schemelor de afaceri gri și negre care au înflorit în Bucovina de zeci de ani. Dar ei nu mă aud”, a spus Serghii Osaciuk.

El a cerut oamenilor legii să-și facă îndatoririle cu onestitate și să oprească jaful asupra resurselor regiunii, a mafiei drogurilor și contrabandei cu țigări.

„Vreau să-i chem pe oamenii legii, serviciul cărora aşa şi  n-a devenit un serviciu de securitate, ci un „serviciu de profit”, să oprească aceste acțiuni și să-și îndeplinească sarcinile cu onestitate. Opriți jefuirea subsolului, jefuirea pădurilor, puneţi capăt mafiei drogurilor, contrabandei cu țigări… Dăm instrucțiuni și vedem pasivitate. Tocmai am călcat pe cozile corupției, şi de aceea  avem o astfel de reacție”, a mai spus Serghii Osaciuk.

Potrivit unui comunicat emis de Serviciul de Securitatea al Ucrainei și redat de presa din Cernăuți, viceguvernatorul este suspectat de faptul că a folosit în scopuri comerciale o parte din ambulanțele trimise din Italia sub formă de ajutor umanitar.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că adjunctul șefului regiunii,  fiind responsabil de distribuirea ambulanțelor, a predat o parte din vehicule în dotarea unei instituții medicale din ținut. La rândul său, șeful acestei instituții a transmis mijloacele de transport în proprietatea unei organizații de  caritate pe care o conduce.

Oamenii legii au mai stabilit că „ambulanțele” din Italia, oferite pentru asistență gratuită din partea statului, erau folosite în vederea acordării serviciilor private contra cost.

Reamintim că în 14 martie președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, anunța că primele opt ambulanțe din cele 22 donate de Guvernul Italiei pentru Ucraina au ajuns în PTF Siret și că au fost predate viceguvernatorului Artur Muntean urmând să fie trimise înspre Cernăuți, Lvov sau alte zone unde este nevoie de ele. El a arătat atunci că ambulanțele sunt de tip B, nu sunt noi, dar sunt necesare în această perioadă pentru salvarea persoanelor aflate în nevoie.


Intră acum și în grupul de