Discuții aprinse în Consiliul Județean Suceava pentru luare de măsuri de disciplinare a constructorilor astfel încât să nu mai întârzie finalizarea lucrărilor


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a adoptat, miercuri, mai multe hotărâri prin care au fost corelate valorile contractelor de execuție a unor lucrări cu noile prețuri, dar s-a discutat și despre modul în care pot fi disciplinați constructorii să nu mai tergiverseze executarea lucrărilor.

Liderul consilierilor județeni PSD, Gheorghe Iacob, a spus că acum sunt vremuri când fluctuația prețurilor este foarte mare.

„Ne vom trezi în viitorul apropiat cu cereri de rectificări a indicatorilor economici. De aceea, aș veni cu propunerea, mai ales că beneficiarii investițiilor private o folosesc, ca la încheierea contractelor sau chiar în caietele de sarcini să se precizeze clar un fel de ciclogramă, mai exact, eșalonarea lucrărilor pe perioade de timp, iar dacă vor apare modificări ale prețurilor noi să aprobăm doar pe perioada rămasă, indiferent dacă el prezintă situația de lucrări pentru 5 la sută când trebuia să aibă 30 la sută”, a spus Iacob.

El a arătat că ar trebui ca Direcția Tehnică să prevadă și această ciclogramă astfel încât să vină în ajutorul beneficiarului la aceste diferențe de preț mai ales că metoda este folosită de beneficiarii investițiilor private.

Președintele CJ Suceava a arătat că autoritatea județenă are un calendar de execuție care este urmărit, dar că au apărut foarte multe situații neprevăzute în derularea lucrărilor și s-au încheiat addenum la contract.

Flutur a explicat că nu se pot majora prețurile decât dacă respectivul constructor a respectat graficul de lucrări.

El a spus că Gheorghe Iacob are dreptate când cere disciplinarea constructorilor.

„Trebuie să fim și în termenii legii. Și eu văd așa, dar respectând legea”, a declarat Flutur.

Vicepreședintele CJ Vasile Tofan a arătat însă că nu se poate ca un contract încheiat să fie modificat, dar că la viitoare contracte se va face în acest fel dacă va permite cadrul legal.

„Conform legii, tot ce vine în plată după 15 aprilie pentru restul de executat, toate prețurile trebuiesc corectate”, a spus vicepreședintele CJ Suceava.

Consilierul județean PSD Cristian Macsim a spus că în primul rând, pentru disciplinarea constructorilor, ar trebui să fie sancționată întârzierea nejustificată a executării lucrărilor.

El a arătat că în contracte sunt prevăzute penalități pentru nerespectarea termenelor și că din cauză că aceste sancțiuni nu sunt luate foarte în serios se ajunge la întârzieri.

„Verificarea și sancționarea legală, chiar prin instanță, ar trebui să fie mult mai pregnantă”, a spus Macsim.

Flutur a răspuns că nu poate să fie de acord cu el să generalizeze că toți constructorii acționează la fel. El a arătat că acolo unde sunt întârzieri sunt acte adiționale unde se aduc motivele întârzierii.

„Nu am închis ochii. Pentru disciplinarea constructorilor trebuie să găsim cele mai bune soluții agreate de ambele părți, dar să ne ținem de cuvânt pentru că altfel ajungem la interpretări. Unde e forță majoră, sunt chestiuni pe care le dăm deoparte, dar unde e rea voință și îmi aduci un sfert din muncitori că ai prins șapte lucrări, nu e în regulă”, a declarat Gheorghe Flutur.

Cod Roșu de “nesimțire” și incompetență la Vama Siret??!!

Cod Roșu de “nesimțire” și incompetență la Vama Siret??!! 7 zile se stă la coadă pentru a trece granița! Coloana se mașini are peste 25 de kilometri lungime

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 27 iunie 2022

Intră acum și în grupul de