Proiectul turistic „Craciun in Bucovina” va fi promovat si la Viena, Munchen si Augsburg (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Autorităţile judeţene sucevene au adus la forma finală programul proiectului turistic „Crăciun în Bucovina”, acesta urmând a fi promovat în toată ţara, începând cu acest week-end când, la Cluj Napoca se organizează târgul de promovare a produselor tradiţionale bucovinene, „Produs în Bucovina”.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că programul „Crăciun în Bucovina”, proiect finanţat prin POR, a fost definitivat şi este promovat încă din această perioadă pentru ca agenţiile de turism, asociaţiile de turism sau proprietarii de unităţi de cazare să poată să pregătească pachete turistice complexe pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

El a arătat că acţiunile în cadrul acestui program încep din 5 decembrie, ajunul sărbătorii Sf. Nicolae, cu un spectacol pentru copii organizat în Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, urmat de aprinderea luminilor din pomul de iarnă şi de un concert de colinde susţinut de Grigore Leşe în Catedrala Romano-Catolică din Suceava.

În perioada 6-18 decembrie vor fi organizate diverse acţiuni în toate localităţile judeţului, printre care obiceiuri de Ignat în mai multe zone, dar şi şezători şi clăci unde turiştii pot vedea cum se pregătesc bucovinenii de sărbătorile de iarnă.

Totodată, în această perioadă în vetre specifice din zone ale judeţului turiştii vor putea asista la repetiţiile pentru colinde şi urături şi vor putea vedea cum se pregătesc copiii să meargă la colindat.

Din 19 decembrie vor începe programele de colindă, iar în 23 decembrie va fi organizat un concert „Colinda colindelor” la Suceviţa şi spectacole cu colinde în toate oraşele din judeţ. În 24 decembrie vor putea fi ascultate colinde în vetre folclorice, în gospodării ţărăneşti ce păstrează tradiţiile. În 25 decembrie va fi organizat un Concert de Crăciun la Gura Humorului în zona Ariniş unde va fi amplasat un sat bucovinean, dar şi un traseul de mocăniţă, ca simbol al turismului montan.

Tot la Gura Humorului se va organiza în 26 decembrie un concert Hara şi Distincto, iar din 27 decembrie până în 30 decembrie vor fi organizate în mai multe zone din judeţ festivaluri ale obiceiurilor, prezentare de măşti sau formaţii de urători. În 31 decembrie este prevăzută acţiunea „La urat în Bucovina”, iar în prima zi a noului an se merge cu sorcova şi va fi organizat Balul gospodarilor.

El a mai spus că în perioada Sărbătorilor de Iarnă sunt aşteptaţi în Bucovina mai mulţi ambasadori, iar acest program va fi promovat şi la Viena, Munchen şi Augsburg.

Flutur a precizat că după discuţiile cu reprezentanţi ai autorităţilor regionale partenere ale judeţului Suceava din Ucraina şi Republica Moldova, se vor putea organiza acţiuni similare şi pentru organizarea Crăciunului pe stil vechi.


Intră acum și în grupul de