Ministrul de Interne, Lucian Bode, răspunde deputatului Ioan Bălan că se caută toate soluțiile legale pentru a fluidiza traficul în PTF Siret, de la suplimentarea personalului, la eficientizarea formalităților de control efectuare asupra mijloacelor de transport marfă


Intră acum și în grupul de

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a răspuns deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan în legătură cu situația din PTF Siret.

El a arătat că în vederea facilitării accesului pe teritoriul României a persoanelor care vin din Ucraina, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost adoptate măsuri de creștere a capacității de procesare a cetățenilor în discuție, constând în suplimentarea personalului din cadrul punctelor de trecere a frontierei (inclusiv cu reprezentanti ai Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), precum și a tehnicii din dotare, prin detașarea unor echipamente mobile pentru efectuarea formalităților de control.

De asemenea, a fost creata și posibilitatea de a se efectua verificările pentru intrarea în România pe arterele destinate ieșirii din țară.

În ceea ce privește traficul de marfă, ministrul de Interne precizează că timpul mediu înregistrat pentru realizarea verificărilor de personalul Poliției de Frontieră Române este de 2-3 minute/mijloc de transport, fiind înregistrate valori mai mari în cadrul formalităților derulate de reprezentanții celorlalte autorități, care, în esență, influențează durata timpului de așteptare la intrarea/ieșirea în/din țară.

Totodată, ministrul Lucian Bode, a precizat că reprezentanții Poliției de Frontieră Române au desfășurat activități de verificare în teren, care au avut ca scop analizarea posibilității de dezvoltare a capacității de procesare a mărfurilor, în raport cu situația existentă, fiind identificate aspectele problematice și formulate propuneri pentru eficientizarea formalităților de control efectuate asupra mijloacelor de transport marfă.

Astfel, se propune valorificarea posibilității transmiterii, de către operatorii economici din Ucraina, a documentelor de însoțire a mărfii prin mijloace electronice către comisionarii varnali și întocmirea declarației vamale de tranzit anterior prezentării transporrului în punctul de trecere a frontierei, dar și valorificarea informațiilor transmise în avans și sitemului RO-eTransport.

O altă propunere este analizarea posibilității modificării fluxurilor de automarfare, în sensul creării unui  flux separat în cadrul aceluiași P.T.F. pentru transporturi, dar și eliminarea controalelor pentru transporturile produselor de origine non-animală (cereale, legume. fructe etc.) și furaje aflate în tranzit , sens în care la nivelul autorităților competente s-a inițiat modificarea legislației naționale pe acest segment.

Ministrul de Interne a mai spus că se analizează, în funcție de infrastructura existentă în teren, a posibilității efectuării formalităților de control, altele decât cele realizate de Poliția de Frontieră Română, în zone adiacente punctelor de trecere a frontierei pentru degrevarea acestora, respectiv birouri vamale de interior, dar și permanentizarea programului de lucru Ia nivelul personalului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru  Siguranța Alimentelor și Autorității Naționale Fitosanitare, cu atribuții de control la frontieră și a comisionarilor vamali prezenți în punctele de trecere, precum și înființarea de noi puncte de lucru  ale acestora.

O altă măsură prevede suplimentarea personalului autorităților naționale de control la frontieră, inclusiv la nivelul Poliției de Frontieră Române, prin acoperirea deficitului existent și a echipamentelor de lucru necesare.

Ministrul de Interne subliniază că deschiderea și operaționalizarea unor noi puncte de trecere a frontierei pentru tranzitul transporturilor de marfă, implică existența unei infrastructuri adecvate, atât în ceea ce privește partea română, cât și partea ucraineană, inclusiv încheierea unor acorduri bilaterale în acest sens.


Intră acum și în grupul de