Petiție online pentru păstrarea parcului din centrul orașului Gura Humorului: Un parc central e o reflecție a calității vieții a comunității unde se află


Intră acum și în grupul de

O petiție online a fost lansată pentru păstrarea parcului din centrul orașului Gura Humorului, inițiatorul acesteia arătând că prin reamenajarea spațiului din zona centrală Primăria orașului intenționează desființarea acestui parc.

„Când ai norocul să ai un parc în mijlocul orașului, ai acces rapid la natură, indiferent de oră, zi, anotimp și condiție fizică. Nu e nevoie să urci vreo creastă de munte să iei o gură mai bună de aer curat, mai ales dacă programul de muncă nu-ți permite, ești trecut bine de zilele tinereții sau abia înveți primii pași în viață”, se arată în motivarea petiției.

Totodată, se precizează că Primăria orașului Gura Humorului dorește reamenajarea spațiului public din zona centrală a orașului, cunoscut de localnici ca parcul central, cu prețul distrugerii acestuia.

„Parcul central din orășelul nostru e locul ideal de a ieși seara repede la o plimbare lângă casă. Parcul central e locul unde faci un popas pe o bancă, la umbra copacilor după ce ai umplut bine sacoșele la piață. Parcul central e locul unde regăsești un gram de liniște după agitația orașului sau după ce ai stat la coadă să îți achiți dările către stat. Parcul central e sinonim cu vorba ‘’Hai pe la umbră!’’ a oricărui localnic sau cunoscător al orașului. Parcul central e locul ideal pentru copilul tău, pentru că atunci când ai copii vrei ca timpul petrecut cu ei să fie întotdeauna unul de calitate și la doar câțiva pași de casă. Parcul central e locul unde își scot bunicii, nepoții veniți în vizită. Parcul central e locul unde îți reîntâlnești foștii colegi de muncă la un șah sau o partidă de table. Parcul central ridică valoarea proprietății tale, pentru că majoritatea cumpărătorilor de locuințe vor să locuiască lângă o zonă verde și nu lângă betoane. Ca urmare și economia locală beneficiază de pe urma existenței parcului central. Parcul central reduce semnificativ concentrațiile de poluanți atmosferici, îmbunătățește calitatea aerului respirabil, și ca urmare contribuie la menținerea sănătății mentale și fizice a întregii populații pe termen lung. Un parc central e o comoară pentru orice comunitate, pentru că orice stat civilizat din lume face extra eforturi ca zonele verzi, deja existente să fie prezervate. Un parc central e un loc cu acces liber pentru toată lumea: copii, tineri, adulți și pensionari indiferent de statut social, economic sau abilități fizice. Un parc central creează habitat pentru faună și floră. Un parc central e un simbol al respectului omului față de natură. Un parc central e o reflecție a calității vieții a comunității unde se află”, se arată în textul petiției.

Petiția a fost lansată joi după amiaza, iar până vineri dimineața la publicarea acestei știri a strâns peste 480 de semnături de susținere.

Primăria Gura Humorului organizează până în 31 august dezbaterea publică ”Reamenajarea zonei centrale a orașului Gura Humorului”.

Potrivit anunțului Primăriei, în toată această perioadă vor fi întâlniri cu reprezentanții instituțiilor publice, arhitecți, grupurile sociale din localitate profesori, elevi, pensionari, asociații de locatari, mediul sanitar, mediul de afaceri, culte, iar în cadrul întâlnirilor, se va prezenta proiectul arhitectural 3D pe baza căruia are loc dezbaterea.


Intră acum și în grupul de