IPS Calinic anunță măsuri drastice după ce i s-a spus că tarifele la o înmormântare se ridică la 2.000-2.200 de lei pentru plata preotului, paracliserului și cântărețului


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a solicitat date concrete de la un enoriaș pentru a lua măsuri după ce acesta i-a spus că sunt exagerate tarifele percepute la o înmormântare.

Enoriașul i-a transmis înaltului ierarh că a citit la rubrica Răspuns Ierarhului despre diverse taxe, uneori prea mari, legate de serviciile religioase, taxe față de care IPS Calinic a arătat că se stabilesc de Consiliul Parohial al bisericii respective.

„Din păcate, dacă ați face niște verificări și ați întreba persoanele care au avut servicii religioase,  (înmormântări în special), ați observa că bunul simț la stabilirea acestor tarife deseori nu există. Situația din teren este puțin diferită față de ce știți dumneavoastră sau față de ce vi se transmite. Doar simpla sugestie/recomandare nu are prea mare efect…De ce nu se stabilește o sumă maximă care poate fi cerută pentru aceste servicii religioase? Deși benevole, aceste contribuții se pot ridica la sume foarte mari. Să semneze fiecare prin protopopiat că a luat la cunoștință acest lucru. Să plătești 2000-2200 de lei pentru o înmormântare (preot, paracliser, cântăreț) este exagerat de mult și cred cu tărie că sunteți de acord cu acest lucru. Este o situație generalizată, pe care, dacă veți dori, o veți putea analiza personal. Știu că deseori cereți detalii suplimentare, dar nu vreau să sune ca o pâră acest mesaj”, transmis enoriașul.

Totodată, acesta a arătat că nu are intenția de a-i da sfaturi înaltului ierarh și că îi transmite acest mesaj doar pentru că a observat deschiderea de care a dovadă și că poate va investiga această situație.

Mai mult, enoriașul a transmis că acest mesaj poate rămâne confidențial și că nu-l deranjează dacă nu este postat pe site-ul Arhiepiscopiei.

În răpuns, IPS Calinic cere amănunte pentru că această situație o consideră intolerabilă.

„Un lucru foarte important care afectează imaginea Bisericii nu poate rămâne confidențial. De aceea, vă rugăm să ne dați date concrete ca să putem lua măsurile ce se impun”, a răspuns Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.


Intră acum și în grupul de