AJOFM Suceava: Aproape jumătate dintre șomerii din județ au peste 45 de ani. Rata șomajului a ajuns la 4,39 la sută


Intră acum și în grupul de

Traseul ratei șomajului din județul Suceava după primele 6 luni ale anului 2022 este unul staționar, fără fluctuații importante, cu obișnuita creștere a valorilor în luna mai, când absolvenții  se înregistrează în baza de date a agenției, anunță AJOFM Suceava într-un comunicat semnat de directorul executiv Constantin Balauseac și inspectorul superior comunicare, presă și relații publice, Capverde Anca.

Potrivit sursei citate la sfârşitul lunii iunie, în baza de date a agenţiei erau înregistraţi 10.093 şomeri, din care 2.253 beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar rata şomajului a ajuns la 4,39 puncte procentuale.

Totodată, se arată că distribuţia șomerilor după nivelul de ocupabilitate, stabilit în urma profilării, este următoarea: 16% sunt șomeri ușor ocupabili, 26% sunt șomeri mediu ocupabili, 33% sunt șomeri greu ocupabili, iar 16% sunt șomeri foarte greu ocupabili.

Persoanele cu nivel de instruire gimnazial și școală generală incompletă sunt majoritari, cu 56% din totalul șomerilor înregistrați după primul semestru al anului 2022, iar cei mai ușor ocupabili sunt șomerii cu nivel de instruie liceal (12%), profesional (7%) și universitar (4%). Persoanele peste 45 de ani sunt majoritare în baza de date a agenției, cu 48% din șomerii înscriși în evidențe.

După primul semestru al acestui an, 80% din șomerii  înregistrați au fost cuprinși în măsuri active și 35% au obținut un loc de muncă, cea mai mare rată de ocupare (44%), pe segmentul de studii înregistrat în evidențe, aparținând persoanelor cu studii profesionale.

Analiza comparativă a  ratei șomajului

Parcursul ratei şomajului judeţean în cursul anului 2022 se caracterizează prin tendinţa de stagnare şi regres faţă de evoluţia anului 2021.

Începând cu al doilea semestru al anului trecut, odată cu ridicarea restricțiilor sanitare și reluarea activităților economice, traseul acestui indicator a intrat într-un trend staționar și ușor descrescător.


Intră acum și în grupul de