Ion Lungu anunță de la Cluj: Primăria suceveană va depune la finanțare pe PNRR 100 de insule ecologice supraterane, formate din 5 containere staționare și două centre de colectare prin aport voluntar


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, vineri, la Cluj Napoca, la întâlnirea Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România.

La întâlnire au participat în calitate de invitați ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene domnul Marcel Boloș, secretarul de stat de la același minister Ovidiu Câmpan precum și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tancsoz Barna.

El a arătat că -au discutat probleme legate de componentele PNRR gestionate de ministerul mediului cum ar fi managementul apei, păduri și protecția biodiversității și managementul deșeurilor.

Primarul a spus că, de asemenea s-a discutat despre Ordinul de ministru privind casarea mașinilor mai vechi de 15 ani, în care s-a propus modificarea contribuției la finanțare 80 % Agenția fondului de Mediu, respectiv 2.400 lei și autoritățile locale 20%, respectiv 600 lei, fără ca primăriile să fie obligate să achite în primă fază toată suma, cum este prevăzut în proiectul de ordin de ministru.

„Un lucru foarte important a fost vizitarea expoziției de ecoinsule digitalizate. Primăria suceveană va depune la finanțare pe PNRR 100 de insule ecologice supraterane, formate din 5 containere staționare și două centre de colectare prin aport voluntar (CAV)”, a spus Lungu.

El a menționat că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, despre aprobarea Codului Fondurilor Europene, despre sesiunea de toamnă pentru depunerea proiectelor de eficiență energetică privind reabilitarea clădirilor rezidențiale și publice.

„Un lucru pe care l-am ridicat și a necesitat multe discuții a fost legat de finanțarea realizării de parcări supraterane și subterane pe exercițiul financiar european pentru perioada 2021-2027, s-a concluzionat că pot fi promovate pe axa de Mobilitate urbană corelat cu Regenerarea urbană, 15 % din valoarea proiectelor pot fi folosite pentru parcări supraterane sau subterane”, a precizat primarul.

El consideră că au fost discuții foarte utile pentru finanțarea proiectelor pe fonduri europene (PNRR, POR, PODD), iar participanții au stabilit să rămână în contact, să se întâlnească lunar cu reprezentanții acestor ministere, pentru realizarea ghidurilor solicitantului și clarificarea altor probleme care apar în implementarea proiectelor care se vor ivi la finanțare, în mod special pe fonduri europene.


Intră acum și în grupul de