Gheorghe Flutur anunță proiectul Poiana Bucovinei în zona Rarău pe model Poiana Brașov: Va trebui să ne axăm pe infrastructură, pe organizare integrată și să organizăm foarte-foarte multe evenimente ca să-i atragi pe oameni


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, la Conferința „Descoperă Nord Est” din cadrul Galei Turismului din Regiunea Nord-Est care se desfășoară la Gura Humorului, mai multe proiecte pe care le are în vedere în ceea ce privește dezvoltarea turismului în județul Suceava.

El le-a spus participanților că își dorește ca acțiunea de la Gura Humorului să fie cu folos și să fie discutate problemele reale ale turismului.

„Și turismul trece printr-o perioadă grea: pandemia, războiul de la graniță. Trebuie să găsim soluții, iar oficialii de la București să preia problemele și să găsim soluții în niște zone în care turismul a devenit o ramură extrem de importantă a economiei. Dacă nu știm să o folosim cum trebuie trec banii europeni pe lângă noi, trec oportunitățile pe lângă noi”, a spus Flutur.

El a arătat că Suceava este județul cu cele mai multe stațiuni turistice declarate, 20, dintre care patru sunt stațiuni turistice de interes național, iar restul de interes local și a subliniat că trebuie înființare cât mai repede organizațiile de management al destinației.

„Trebuie să grăbim înființarea acestor OMD-uri. Noi, CJ Suceava, încă din 2019 ne-am asociat cu cele trei stațiuni de interes național, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei și am așteptat această lege. Avem ordinul de ministru care clarifică normele metodologice de aplicare. Am început cartografierea stațiunilor și consultarea actorilor din turism”, a spus Flutur.

El le-a mai spus participanților că dacă Bucovina a avut un noroc și a ieșit în față a fost și datorită parteneriatului cu Biserica cu monumentele UNESCO.

„Aceste monumente UNESCO sunt ca un magnet care atrag turiști, dar și pensiuni turistice. Unde s-au construit pensiuni? În jurul Voronețului, Moldovița, Sucevița, practic astea sunt magnetul care au atras investitori”, a declarat președintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a subliniat că se impune cât mai repede să fie înființate Organizațiile de Managemet al Destinației și să fie aplicate și în România modalități prin care turiștii să stea mai mult de două nopți, așa cum se întâmplă în Austria sau Elveția și că una dintre măsuri este diversificarea formelor de turism.

El a mai vorbit și despre un parteneriat pragmatic al administrațiilor publice cu antreprenorii din turism.

„Avem în Suceava, în inima Bucovinei, Muntele Rarău. Administrația județeană a investit în infrastructura de drumuri, 34 de kilometri de drumuri, ca să urci pe Muntele Rarău din trei direcții, din zona Pojorâta, de pe Valea Bistriței, iar recent drumul pe Izvorul Alb. Acum avem un PUZ și întreb primarii din cele patru localități ce vreți să faceți? Proiectul pe care îl vom lansa este Poiana Bucovinei, model Poiana Brașov. Asta va trebui să facem. Noi trebuie să mutăm și să gândim pașii următori. De ce fac drumuri, de ce autostrada A 8 și sper să vină, la Coada Lacului să fie la 50 de kilometri de platoul Munților Rarău, sau Autostrada Nordului sau Autostrada A 7? Trebuie să dăm o dezvoltare turismului”, a spus Flutur.

El a mai arătat că poate cel mai important proiect este Bucovina-pol de dezvoltare turistică unde se vorbește de turismul integrat și că dorește implementarea acestei forme de turism cu tichet de vacanță sau de concendiu și introducerea unui tren turistic pe ruta Suceava-Vatra Dornei.

„Să știți că pași am făcut deja. Trenul Zăpezii, trenul pentru Sărbătorile din Bucovina în timpul verii, fie de la Iași, fie de la Cluj. Sunt câteva dintre proiectele mari și curajoase pe care noi le gândim”, a mai declarat președintele CJ Suceava.

Flutur a spus că pentru realizarea acestor obiective identifică fiecare oportunitate de finanțare europeană.

„Avem peste 19.000 de locuri de cazare și Suceava este a treia destinație turistică ca număr de locuri de cazare. Trebuie să am infrastructură, trebuie să am organizare integrată, evenimente foarte-foarte multe ca să-i atragi pe oameni”, a mai declarat președintele Flutur.

El a spus că numărul mare de evenimente organizate în județ au determinat atractivitate și că anul acesta numărul de turiști va atinge jumătate de milion.

„Înseamnă că lumea vine spre pensiunile mici, spre zonele liniștite, spre evenimente atractive. Dacă alte zone din țară au probleme cu numărul de turiști, la noi în Bucovina turiștii vin pentru această particularitate, turismul cultural, turismul religios, gastronomia de sezon, minoritățile care au venit lângă noi și dau o paletă fantastică în ceea ce privește gastronomia”, a arătat Flutur.

El a mai spus că va trebui să se implice și alte structuri în turism, cum ar fi Direcția Silvică Suceava cu cabanele de vânătoare și hergheliile din județ, sau Salrom cu Salina Cacia.


Intră acum și în grupul de