Borbely despre majorarea taxei auto: „Poluatorul plateste” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Cine îşi permite să aducă o maşină care deja poluează mai mult, să plătească o taxă suplimentară pentru că poluatorul plăteşte”, a declarat, joi, la Suceava, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, arătând că taxa auto va fi mărită întrucât autorităţile încurajează schimbarea parcului de maşini cu maşini noi şi nu cu maşini second hand mai vechi de zece ani.

„Vom mări taxa auto pentru că nu ne permitem să casăm 180.000 de maşini şi să aducă maşini second hand”, a spus Borbely într-o conferinţă de presă.

El a spus că potrivit datelor deţinute de Ministerul Mediului, din cele 120.000 de maşini second hand care s-au adus anul acesta în România, aproape 50 la sută sunt maşini mai vechi de zece ani de zile.

El a arătat că România are o producţie autohtonă de maşini accesibile, atât la Dacia cât şi la Ford ce va porni cu mai multe tipuri de maşini şi că mai sunt numeroşi dealeri de autovehicule. „Sprijinim cumpărarea de maşini noi. De la 1 ianuarie, toate maşinile vor fi fabricate Euro 5”, a mai spus ministrul.

Proprietarii de maşini ar putea plăti în 2011 o taxă de poluare cuprinsă între 32.000 de euro pentru înmatricularea unei maşini non-Euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani şi 91 de euro pentru un autoturism nou Euro 5, cu motor de 1,1 litri, scutit în prezent de la taxare.


Intră acum și în grupul de