Sensul giratoriu de la intersecția Căii Unirii cu ruta alternativă Suceava-Botoșani va fi realizat în trei luni și costă 4,7 milioane de lei


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava ar urma să aprobe în următoarea ședință indicatorii tehnico-economici în vederea amenajării unui sens giratoriu la intersecția dintre Calea Unirii și ruta alternativă Suceava-Botoșani.

În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre semnat de primarul Ion Lungu se arată necesitatea acestei investiții întrucât în momentul actual în municipiul Suceava există o problemă majoră de trafic auto în zona comercială a orașului, pe strada Calea Unirii .

Ion Lungu arată că pentru decongestionarea traficului pe această arteră este în curs de realizare o rută alterativă ocolitoare a zonei comerciale, sub forma unei microcenturi care va face legătura dintre strada Calea Unirii în zona intersecției cu str. Traian Vuia și drumul DN29 Suceava – Botoșani.

„Una din componentele necesare pentru realizarea acestei centuri ocolitoare este amenajarea unui sens giratoriu de reglementare a circulației la intersecția străzii Calea Unirii cu strada Traian Vuia și cu strada Apeductului , zonă din care începe propriu -zis centura ocolitoare. În acest moment această intersecție este reglementată prin semaforizare”, explică primarul.

Ion Lungu reamintește că respectivul sens giratoriu trebuia făcut de un dezvoltator imobiliar care a primit în 2017 aprobarea pentru construirea unui număr de patru blocuri de locuințe în zonă, dar că acesta nu și-a respectat obligațiile contractuale, motiv pentru care Primăria Suceava a inițiat în instanță o acțiune în pretenții pentru a recupera suma de bani care trebuia investită de dezvoltator.

Având în vedere această situație, municipalitatea a început demersurile realizării din fonduri proprii a sensului giratoriu, care este absolut necesar pentru funcționarea rutei alternative.

„Prin amenajarea acestei intersecții cu sens giratoriu se va mări considerabil capacitatea de circulație pe artera principală reducându-se considerabil timpii de așteptare. Totodată, se va asigura parcurgerea intersecției în condiții de siguranță și confort sporit pentru traficul de vehicule. Intersecția este o zonă intens circulată atât de autovehicule ușoare, grele, dar și de pietoni”, a adăugat Ion Lungu.

Potrivit primarului, raza insulei centrale a sensului giratoriu va fi de 9 metri, iar raza externă de 21 de metri.

Investiția va costa 4,7 milioane de lei din care 4,1 milioane de lei construcții-montaj, iar termenul de realizare este de trei luni de la data ordinului de începere a lucrărilor.


Intră acum și în grupul de