Dosarul „Fabricii de permise de la Suceava”: Un interpus al lui Radu Obreja a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a cumpărat cu banii primiți de la ofițer 17 spații comerciale în Policlinică un teren în suprafață de 1.000 mp și avea la locuința sa 650.000 euro și 246.500 lei


Intră acum și în grupul de

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au anunțat, marți, că au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat (persoană fizică, fără calitate specială), cercetat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor, în formă continuată.

Astfel, potrivit DNA Suceava, în acordul de recunoaștere a vinovăției se arată că în perioada octombrie 2018 – noiembrie 2020, în contextul în care, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională care ar fi urmărit obținerea de sume de bani, în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor, inculpatul s-ar fi comportat ca un interpus al lui Obreja Radu Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, în relațiile comerciale pe care acesta din urmă le-a avut cu diverse persoane.

Anchetatorii menționează că Radu Ionuț Obreja a fost deja trimis în judecată în alte trei dosare în legătură cu fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor auto și este urmărit penal într-o cauză aflată în lucru.

Astfel, concret, acesta, deși cunoștea că sumele de bani puse la dispoziția sa de către ofițerul de poliție proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în contextul de mai sus, ar fi încheiat acte juridice, în temeiul cărora a achiziționat pe numele său dar pentru Obreja Radu-Ionuț (proprietarul real) 17 spații comerciale situate în cadrul unei policlinici din municipiul Suceava și un teren în suprafață de 1.000 mp, situat într-o comună din județul Suceava.

De asemenea, același interpus ar transformat în valută convertibilă, pe piața neagră, diverse sume de bani primite în condițiile de mai sus, și ar fi deținut la locuința sa sumele de 650.000 euro și 246.500 lei, ridicate de procurorii anticorupție cu ocazia unei percheziții domiciliare.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra celor 17 spații comerciale, asupra terenului menționat mai sus, asupra sumelor de 650.000 euro și 246.500 lei și asupra sumei de 158.148 lei depusă de inculpat în două conturi deschise de către ANABI.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Suceava.


Intră acum și în grupul de