Guvernatorul regiunii Cernăuți aniversează 104 ani de la unirea „părții ucrainene a Bucovinei” cu statul ucrainean de vest și unirea cu Ucraina Mare


Intră acum și în grupul de

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparanyuk, șeful Consiliului regional Cernăuți, Oleksiy Boyko, și primarul din Cernăuți, Roman Klichuk, au depus, joi, flori la placa de comemorare a participanților la Adunarea Populare a Bucovinei din 3 noiembrie 1918 când circa 10.000 de persoane au decis unirea cu Ucraina.

„Bucovina este Ucraina!”, arată Zaparanyuk pe canalul său Telegram într-o postare privind împlinirea a 104 ani de la Adunarea Populară a Bucovinei.

El precizează că atunci peste 10.000 de locuitori ai Bucovinei – locuitori ai orașului Cernăuți, ai altor orașe și sate din regiune s-au adunat la o ședință publică și au anunțat unirea părții ucrainene a Bucovinei cu statul ucrainean de vest și unirea cu Ucraina Mare.

„Locuitorii Bucovinei și-au exprimat dorința comună de a trăi împreună cu întreaga familie ucraineană mare și indivizibilă într-un singur stat”, adaugă guvernatorul regiunii Cernăuți.

„Decizia Adunării Populare Bucovinei a dezvăluit Europei la acea vreme un act juridic important de autodeterminare național-statală a ucrainenilor din nordul Bucovinei. Astfel de lecții istorice sunt un răspuns convingător pentru cei care încearcă în prezent să examineze unitatea poporului ucrainean. Vreau să-mi exprim convingerea că niciun dușman nu va reuși să zdruncine această unitate. Cum să nu ne exprimăm dorința de a fi stăpâni în propria noastră casă, în propria noastră țară și de a ne alege singur drumul”, a menționat Zaparanyuk.

La eveniment au participat și prim-adjunctul șefului Administrației regionale Cernăuți, Alyona Atamanyuk,  dar și primul adjunct al șefului Consiliului Regional Cernăuți, Mykola Huytor.

„Când inamicul invadează teritoriile noastre, încearcă să împartă Ucraina – exemple de unanimitate și patriotism, încurajarea pentru soarta țării sunt extrem de importante pentru noi. Pentru că aceasta este sursa noastră de forță și stabilitate. Mulțumiri Bucovinei, care astăzi distruge inamicul pe front, aducând victoria noastră mai aproape. Onoare și glorie celor care și-au dat viața pentru libertatea ucrainenilor”, a spus Ruslan Zaparanyuk.


Intră acum și în grupul de