Prejudiciu de 10 milioane de lei și peste 900 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale identificate în primele zece luni din 2022 de Delgaz Grid


Intră acum și în grupul de

Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în pe-rioada ianuarie – octombrie a anului în curs, 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 441 la energie electrică, anunță compania.

Potrivit sursei citate, pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise către instituțiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică și 103 pe cel de gaze naturale.

Totodată se menționează că în anul 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale și 430 la energie electrică și au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale și 339 pe segmentul de electricitate.

De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalații clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică și evident, fără nicio respectare a normelor de construcție a instalațiilor și de siguranță și sunt executate de așa-ziși „meseriași” ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale, arată compania.

„Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „beneficiază” direct de consumul fraudulos, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din apropiere. Oare merită?”, a transmis Delgaz Grid

Mai mult, compania atenționează că performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine, și în același timp și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat.

„În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile. Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consu-matorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție, parametri neconformi ai energie furnizate”, explică Delgaz Grid.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite în acest an se ridică la circa 20,5 GWh, valoarea estimată a prejudiciului fiind de aproape 10 milioane de lei.

Pentru o reprezentare comparativă, 20.5 GWh (20.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate a aproape 14.000 de apartamente (la un consum mediu de 150 kWh/lună) sau de gaze naturale a peste 2.000 de apartamente (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an).

În 2021, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de aproximativ 28,3 GWh, iar valoarea acesteia de aproape 20.5 milioane lei.

Totodată, consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.

„Delgaz Grid nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii noștri au caracter permanent. Și, nu în ultimul rând, consumatorii onești pot fi afectați într-o măsură mai mare de-cât companiile de distribuție de aceste practici ilegale. De aceea, apelăm la spiritul lor civic, dar și la reflexul de a se proteja de riscurile menționate și le solicităm să transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail [email protected] sau la cea mai apropiată unitate de poliție”, mai arată compania.

De asemenea, pentru siguranța clienților, Delgaz Grid recomandă următoarele măsuri de prevenție:

•             NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;

•             NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau ca-blurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilita-tea unor consumuri mai mici;

•             NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, co-liere de sârmă la instalația de gaz etc.).


Intră acum și în grupul de