Doua cazuri de trichineloza pe raza judetului (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În judeţul Suceava au fost depistate două cazuri de trichineloză, unul la un cal şi un altul la un mistreţ.

Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, mistreţul a fost vânat pe fondul de vânătoare Botuş ce aparţine de Romsilva, iar după aflarea rezultatului analizelor a fost trimis spre incinerare. Şeful DSVSA a spus că întâmpină probleme cu cei de la Agenţia Judeţeană a Vânătorului şi Pescarului Sportiv Suceava, care organizează tot felul de vânători de mistreţi şi nu trimit probele spre analiză.

„O problemă mai complicată s-a înregistrat în privinţa unui cal. Acesta a fost tăiat alături de alţii, la abatorul Nicşani, iar la una dintre probele verificate de noi rezultatul a fost pozitiv. Trebuie să vedem căruia dintre caii sacrificaţi îi aparţine proba respectivă”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Petrea Dulgheru.

Acesta atrage atenţia sucevenilor „amatori de carne ieftină, din portbagaje” să fie atentă la ceea ce cumpără, pentru că în judeţ se comercializează ilegal carne de cal. „Cel care cumpără o asemenea carne este în pericol. Intrăm în focul sărbătorilor şi se consumă multă mâncare şi în special carne. Îi sfătuiesc pe suceveni să cumpere carne doar din magazinele specializate pentru a nu se expune pericolului de contaminare cu trichinella”, a precizat şeful DSVSA Suceava.

O atenţie sporită va fi acordată şi pensiunilor şi unităţilor de alimentaţie publică, spune Petrea Dulgheru „pentru că s-a instalat o modă să se introducă la consum carne cumpărată de la diferite persoane, sau să se taie porcii ce cresc pe lângă aceste unităţi, fără a fi verificată”.


Intră acum și în grupul de