Operație complexă la SJU Suceava ce a constat în reconstrucția gleznei unei paciente de 44 de ani folosind în premieră un implant de tijă blocată retrogradă de tibie cu inserție calcaneană


Intră acum și în grupul de

O operație complexă de implant pentru reconstrucția gleznei unei femei în vârstă de 44 de ani a fost realizată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Suceava.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, a precizat că pacienta în vârstă de 44 de ani a fost victima unui accident prin cădere de la înălțime în luna mai 2021, soldat cu o fractură cominutivă, cu distrucție osoasă severă, deschisă, de pilon tibial, redusă și fixată chirurgical în urgență cu plăci autoblocante din titan.

El a arătat că în data de 25 noiembrie a.c., o echipă a secției de Ortopedie a Spitalului Județean Suceava a realizat o intervenție chirurgicală complexă ce a constat în reconstrucția – artrodeza a gleznei drepte și folosirea de alogrefă morcelată osoasă pentru umplerea unui defect osos restant, importată de la banca de țesuturi de la Spitalul Colentina din București.

În cazul acestei paciente, după accidentul avut evoluția a fost trenantă, grevată de suprainfecție și necroză osoasă masivă.

Ulterior s-a efectuat tratament antibiotic țintit pe sensibilitatea microbiologică, având colaborare permanentă cu dr. Cristina Nicolae, medic primar boli infecțioase.

„Etapa a doua a constat în asanarea infecției și extragerea materialului de osteosinteză, fiind efectuată în luna septembrie 2022”, a declarat dr. Razvan Codrin Bandac medic primar ortoped, șeful secției Ortopedie a Spitalului Județean Suceava.

Ulterior s-a constatat absența intraoperatorie a consolidării, cu prezența de necroză osoasă și fibroză secundară și s-a practicat cura pseudartrozei cu extragerea țesutului osteo-fibros necrozat, lăsând un defect osos sever.

Totodată, s-a practicat fixarea externă a gleznei cu tratament antibiotic prelungit, cu evoluție favorabilă, scăderea probelor inflamatorii și asanarea infecției.

„Se decide intervenția chirurgicală finală, de reconstrucție-artrodeza a gleznei, folosind un implant în premiera în secția noastră, respectiv tijă blocată retrogradă de tibie cu inserție calcaneană. De asemenea, s-a decis, în scopul umplerii defectului restant de tibie, folosirea de alogrefa morcelată osoasă, importată de la banca de țesuturi, cu sprijinul dr. Andrei Nica, căruia îi mulțumim”, a spus Bandac.

Potrivit acestuia, intervenția a durat aproximativ patru ore și a fost efectuată cu rahianestezie.              

El a menționat că evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu cicatrizare normală și absența fenomenelor inflamatorii și infecțioase, iar pacienta a fost monitorizată periodic la 72 de ore, clinic și paraclinic, în colaborare cu secția de boli infecțioase.

„Particularitatea deosebită a acestui caz este reprezentată de complexitatea și durata tratamentului medico-chirurgical, cu implicare multidisciplinară, la o pacientă de vârstă medie, activă, la care s-a reușit atât asanarea focarului infecțios cât și rezolvarea simultană a doua leziuni grave și anume: defectul major osos ca urmare a neconsolidării cât și degenerescența articulară posttraumatică severă ( artroză de gleznă dreaptă). Aceste două tehnici combinate ( de stabilizare și grefare), asigură evoluția spre consolidare rapidă a focarului, pacienta putându-și relua în siguranță activitatea fizică și mersul, într-un interval de timp mai scurt decât în cazul aplicării altor tehnici de tratament. Pacienta s-a externat la 7 zile postoperator, cu imobilizarea gleznei pentru 6 săptămâni, urmând a relua mersul cu sprijin după bilanțuri clinice și imagistice periodice, probabil după 10-12 săptămâni postoperator”, a precizat dr. Răzvan Codrin Bandac.

Echipa operatorie a fost formată din dr. Răzvan Codrin Bandac, dr. Rareș Voinea, medici primari ortopezi, dr. Cristina Molie medic rezident ortopedie pediatrică, dr. Dorin Stănescu, medic primar ATI, echipa de asistenți medicali formată din Corina Boiculesei și Robert Rusu.


Intră acum și în grupul de