Competiția de dezbateri academice „Bucovina Open” a reunit, la Gura Humorului, 18 echipaje din județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Competiția școlară de dezbateri Bucovina Open găzduită de Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, a ajuns la cea de-a noua ediție în zilele de 17-18 decembrie.

În cadrul acesteia, au participat ca debateri peste 50 de liceeni din județul Suceava, dornici să își susțină ideile prin argumentare și persuasiune, pentru a avansa cât mai mult în competiție. Au participat 18 echipe formate din trei membri, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”,  Liceul Teoretic Filadelfia, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”,  Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Colegiul Național „Nicu Gane”, Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Colegiul Tehnic Rădăuți, și de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

 Aceștia au fost coordonați și arbitrați de profesorii implicați în mișcarea de dezbateri academice din județul Suceava, care le-au fost alături elevilor pe parcursul celor două zile de competiție.

În prima zi a competiției, echipele au jucat patru meciuri preliminarii, pe moțiuni (subiecte de discuție) pregătite din timp, dar și moțiuni impromptu (pregătite doar cu o oră înainte de meci). Ultima rundă a primei zile a venit cu un aport de adrenalină pentru fiecare participant, fiindcă rezultatele primei zile au decis echipele ce se califică în semifinale.

A doua zi a competiției a reunit patru echipe, purtând steagul instituțiilor: Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, în etapa finală reușind să se califice reprezentantele ultimelor două dintre acestea, echipa Dialectica 1 și  echipa CNSCM 2.

Momentul mult așteptat al finalei a fost la înălțime, iar argumentele atent pregătite și discursurile bine livrate au determinat o competiție foarte strânsă între cele două echipe. În final, după o decizie dificilă, arbitrii au decis unanim ca locul 1 să meargă către echipa clubului gazdă, Dialectica 1. De asemenea, în cadrul competiției s-au oferit premii pentru cei mai buni vorbitori pe parcursul primei zile de dezbateri.

Turneul de dezbateri Bucovina Open 2022 a fost organizat de Colegiul „Alexandru cel Bun” prin clubul de dezbateri academice Dialectica, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Centrul de Studii Sociale și Educație Civică Suceava

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul voluntarilor și al sponsorilor: Farmacia Hyperici, Concret Construct, La Conac în Bucovina, Aqua Carpatica și Hanu’ Cotu Buhii.

Dezbaterile academice reprezintă un mijloc deosebit pentru dezvoltarea abilităților de oratorie și retorică, cât și pentru achiziționarea unor elemente de cultură generală, indispensabile pentru lumea în care trăim.

Așteptăm cu nerăbdare ediția de anul viitor care va marca aniversarea unui deceniu de Bucovina Open.

Echipa de organizare Bucovina Open

Profesori coordonatori: Daniel Rusu, Ana-Maria Rusu


Intră acum și în grupul de