Gheorghe Flutur, în plenul CJ Suceava: Anul 2023 va fi anul marilor investiții în modernizarea infrastructurii rutiere în județ atât pentru autostrăzi cât și pentru drumuri județene


Intră acum și în grupul de

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat în plenul Consiliului Județean Suceava un bilanț sintetic al lucrărilor de modernizarea a infrastructurii rutiere și a anunțat că anul 2023 va fi anul marilor  investiții.

Flutur le-a spus consilierilor județeni că pe lângă lucrările de modernizare a drumurilor județene, s-a implicat în urgentarea proiectelor mari de infrastructură, prioritară fiind Autostrada A7, dar că, de asemenea, împreună cu echipa de la CJ Suceava a avut o implicare deosebită și s-au făcut pași concreți pentru realizarea investiției centura orașului Gura Humorului sau a autostrăzii Suceava – Botoșani.

„Autostrada A7 Pașcani – Suceava – Siret a devenit o certitudine și va avea o finanțare europeană de aproape 640 de milioane de euro. Dincolo de discuțiile publice, și până la urmă și polemicile aduc ceva bun, important e să transformăm metrul de autostradă a lui Ștefan Mandachi, în kilometri mai mulți și să se construiască această autostradă. Marți, domnul ministru Marcel Boloș chiar mi-a trimis o scrisoare în care arată în sfârșit negru pe alb că a venit aprobarea pentru finanțarea europeană a porțiunii de Pașcani – Suceava – Siret. Aici e vorba de 628,8 milioane de euro pe Programul Operațional de Transport. Nu mai este o vorbă, este o certitudine aprobată și eu mă bucur enorm de lucrul acesta„, a declarat președintele Flutur.

El a precizat că lucrările de foraj pentru studiul geo se apropie de final pe tronsonul Pașcani – Suceava, în timp ce descărcarea arheologică e făcută în procent de 60 – 70% și urmează fie terminată.

„Rămâne mai mult de lucrat pe tronsonul de la Suceava la Siret. Folosesc acest prilej și vă rog să o faceți și dumneavoastră, să cereți insistent autostrada A7. Uitați-vă la coloana zilnică de TIR-uri spre Ucraina, o presiune uriașă. Autostrada A7 se justifică și din cauza asta”, a spus președintele CJ Suceava.

Mai mult, el a spus că CJ Suceava este lider de proiect pentru construcția tronsonului de autostradă Suceava – Botoșani, în prezent fiind faza de proiectare.

„Prin acest proiect vrem ca spre Botoșani să fie un braț al Autostrăzii A7, ceea ce pentru toată lumea este un câștig, iar axa Suceava – Botoșani va deveni ceva de viitor. Acest proiect este estimat la suma de 173 de milioane de euro”, a adăugat Flutur.

El și-a exprimat speranța ca în anul 2023 să înceapă lucrările la centura orașului Gura Humorului unde CJ Suceava are un parteneriat cu CNAIR și Ministerul Transporturilor.

„Centura Humorului va fi construită în regim de autostradă, va avea 10,7 kilometri și o valoare a investiției de 327 de milioane de euro, deoarece vor fi construite mai multe viaducte. În decembrie a fost finalizat studiul de fezabilitate și a fost depusă documentația pentru acordul de mediu. Prin preluarea de către administrația județeană s-a câștigat mai mult de un an pentru construcția centurii orașului Gura Humorului”, a explicat președintele Flutur.

În ceea ce privește drumurile județene Flutur a spus că anul acesta s-au finalizat lucrările de modernizare pe drumurile Fălticeni – Hârtop – Valea Glodului – Liteni, Mălini – Slatina, Boroaia, Pleșa – Solonețu Nou, Izvorul Alb pe Rarău, Slătioara, Siret – Frătăuții Noi, Rădăuți-Frătăuții Vechi – Frătăuții Noi, Bilca, Coșna – Grădinița și în același timp s-au turnat covoare asfaltice în zonele Poiana Negri, Șaru Dornei, Volovăț, Bogdănești, Râșca, Mălini, Rădășeni, Botoșana, Poiana Micului și altele.

Totodată, în curs de modernizare sunt drumurile Mălini – Borca, drumul spre Bilbor, unde în prezent se lucrează la un tronson cu serpentine, drumul Humoreni – Bălăceana.

„Avem apoi axialul Suceava – Dolhasca, la care comisia analizează ofertele, pentru că sunt mai multe și sperăm ca anul 2023 să găsească clarificată situația, cu câștigători ai licitației, pentru să putem intra pe acest drum pe care populația de din sud-estul județului Suceava îl așteaptă cu nerăbdare. Pentru aceasta importantă investiție CJ Suceava va asigura resursa financiară pentru lucrări”, a declarat Flutur.

El a mai spus că s-a intrat în linie dreaptă și cu drumurile aprobate prin programul „Anghel Saligny”, printre care cel dintre Satu Mare și Grămești și cel din Forăști, iar în anul 2023 se vor apropia de final lucrările la drumurile Mălini – Borca, dar și la cel dinspre Panaci spre Bilbor.

„Anul viitor voi deține președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord – Est. În acest context pot să vă spun că prin POR 2021 – 2027 va fi disponibilă o sumă de 1,75 miliarde de euro. CJ Suceava va depune proiecte pentru modernizarea drumului Fălticeni – Horodniceni – Cornu Luncii – Mălini și Gura Humorului-Mălini, precum și pentru construcția unui pod nou la Mălini”, a mai declarat Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de