Gheorghe Flutur anunță că bugetul CJ pentru anul 2023 include investiții importante de la Spital de Oncologie, la începerea primului tronson al Autostrăzii Nordului sau continuarea dezvoltării Aeroportului


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, că bugetul Consiliului Județean Suceava intră în dezbatere publică și speră să fie adoptat cât mai repede.

El a spus că pentru anul 2023 bugetul CJ Suceava este de 868 de milioane de lei, respectiv 174 de milioane de euro, în creștere cu 17 la sută față de anul trecut când a fost de 740 de milioane de lei.

„Este un buget de dezvoltare al județului Suceava. Anul 2023 va fi un an cu multe investiții. Din bugetul de 868 de milioane de lei, 509 milioane de lei vor fi pentru dezvoltare, respectiv 58 la sută. Ponderea fondurilor europene este de 326 de milioane de lei din bugetul anului 2023”, a declarat Flutur.

Între proiectele mai importante este construirea Spitalului de Oncologie în curtea Spitalului Vechi, investiție de aproape 10 milioane de euro, la care licitația a fost încheiată și contractul semnat.

„Va fi un spital cu 83 de paturi, care este foarte important”, a arătat președintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a amintit că centrul de radioterapie funcționează, laboratorul de medicină nucleară funcționează și că vor fi completate cu această investiție atât de necesară ce include și ambulatoriu și spațiu pentru familie care să stea cu bolnavii.

O altă investiție mare va fi făcută la Cetatea de Scaun unde se vor reabilita zidurile, urmând să fie executate lucrări care nu au fost incluse în proiectul european de reabilitare.

Un alt punct din buget este finalizarea Terminalului 2 al Aeroportului Suceava în primăvara acestui an și începerea procedurilor pentru Terminalul 3 și realizarea unui terminal cargo.

Flutur a amintit că anul 2022 a fost un an record cu aproape 740.000 de pasageri procesați pe Aeroportul Suceava.

Președintele Flutur a spus că în ceea ce privește drumurile sunt mai multe priorități și că în primul rând se va scoate la licitație execuția centurii ocolitoare a orașului Gura Humorului, care este primul tronson al Autostrăzii Nordului.

În ceea ce privește finalizarea lucrărilor de modernizare a drumurilor județene de pe axa Suceava-Iași, Gheorghe Flutur a spus că se fac acum procedurile pentru desemnarea firmelor care vor executa lucrările și că speră să fie reluate lucrările în cel mai scurt timp.

„Aici avem toată suma de bani prinsă în anul 2023, fonduri sunt pentru a fi cheltuite”, a precizat Flutur.

El a mai arătat că o altă investiție bugetată este drumul Stulpicani-Câmpulung Moldovenesc care este un drum turistic de excepție.

În bugetul anului 2023 este inclusă modernizarea drumurilor Bălăceana-Humoreni-Comănești, a drumului de la Argel, construirea drumului dintre Burdujeni și Aeroport.

Prin PNI „Anghel Saligny” sunt finanțare drumurile care leagă Grănicești de Satu Mare, Forăști-Manolea, Rotopănești-Horodniceni, dar și drumul de pe Valea Brodinei care va ajuta la legătura cu Izvoarele Sucevei și Moldovița.

În buget sunt finanțate în 2023 și efecturea lucrărilor în continuare pe drumurile județene Mălini-Borca, Panaci-Bilbor unde mai sunt de executat 3 kilometri și se face legătura cu județul Harghita, Grădinița-Coșna unde mai sunt cinci kilometri și se va realiza legătura cu județul Bistrița Năsăud.

În 2023 se vor continua și reparații la poduri de pe drumuri județene.

În ceea ce privește dotările, la Aeroport se vor realiza un gard inteligent, drum perimetral și achiziționate autoutilitare pentru deszăpeziri și PSI.

Totodată, vor fi achiziționate trei microbuze școlare pentru unitățile de învățământ special de la Fălticeni, Bivolărie și Câmpulung Moldovenesc.

În 2023 se continuă finanțarea reabilitării Palatului Administrativ și se speră că vor fi finalizate în acest an multe dintre lucrări.

Tot în acest an se vor finaliza cele patru centre de zi de la Cacica, dar și grădinița specială de la Fălticeni și se va încheia reabilitarea școlii speciale din Rădăuți și este un proiect pentru un campus nou pentru școala de la Bivolărie.

În buget sunt asigurate fonduri pentru Muzeul de Istoria Evreilor de la Siret, dar și pentru construirea centrului aero-medical de la Câmpulung Molovenesc pentru elicopterul SMURD.

Mai mult, se are în vedere finalizarea documentației tehnice la pasajul subteran dintre Spitalul Nou și Spitalul Vechi.

Prin PNRR se vor începe proiectele de la DGASPC Suceava și amenajarea de piste de biciclete.

La SJU Suceava vor fi finanțate proiecte importante care vizează combaterea infecțiilor intraspitalicești, amenajarea secției ATI pentru nou-născuți, realizarea rețelei pentru fluide medicale, înlocuirea rețelei de apă potabilă.

În anul 2023 continuă proiectul cu finanțare europeană pentru investițiile în modernizarea și extinderea relelelor de apă și canalizare din mai multe localități ale județului.

„Anul 2023 va fi anul în care nu va fi localitate în județul Suceava care să aibă începute proiecte pe drumuri, apă, canalizare și aducțiune de gaz natural. În acest an trebuie începute lucrările pentru aceste investiții (prin PNI „Anghel Saligny” n.r.) care însumează peste 600 de milioane de euro”, a spus Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de