Noua centrala termica a Sucevei va fi construita de Adrem Invest Bucuresti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Acordul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru noua societate de termoficare a fost parafat, marţi, de primarul Sucevei, Ion Lungu, după ce licitaţia pentru construirea unei noi centrale termice în municipiu şi înfiinţarea unei noi firme de termoficare a fost câştigată de firma bucureşteană Adrem Invest, a cărei ofertă pentru gigacaloria livrată, de 116 lei fără TVA, este una convenabilă.

Edilul-şef a estimat că până la sfârşitul anului sau cel mai târziu la începutul anului viitor va fi semnat contractul cu firma câştigătoare urmând ca din primăvară să înceapă construcţia centralei dimensionate la necesarul de energie termică al oraşului. „Noi modernizăm în continuare punctele termice şi reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice, deci pierderile în reţea vor fi foarte mici. Estimăm că vom obţine un preţ suportabil la gigacalorie, de 40-45 de euro pentru populaţie. Este preţul pe care populaţia îl plăteşte astăzi şi vom putea elimina subvenţiile pe care le plăteşte Consiliul Local, şi pe care primăria nu mai poate să le suporte”, a afirmat Lungu.

Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile, iar Adrem Invest urmează să realizeze investiţiile în noua centrală, care pot ajunge până la 50 de milioane de euro.

Durata de execuţie a noii centrale este de minimum doi ani, a spus primarul care a menţionat că şi în iarna 2011-2012 locuinţele racordate la sistemul centralizat vor primi agent termic de la capacităţile existente. Compania de termoficare Termica Suceava a început în luna mai procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.

Primarul Sucevei a susţinut în ultimii doi ani că este necesară o nouă centrală termică, dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu, întrucât centrala actuală este mult prea mare, iar costurile ridicate ale acesteia determină un preţ mare pentru gigacaloria furnizată în sistemul centralizat de termoficare.


Intră acum și în grupul de