Fostul primar al comunei Brodina, Vasile Melen, revine în închisoare pentru ispășirea pedepsei de trei ani pentru infracțiuni cu fonduri UE. Curtea de Apel Suceava a constatat că prescripția penală a intervenit doar pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane


Intră acum și în grupul de

Fostul primar al comunei Brodina, Vasile Melen, care din 20 iunie 2022 este în libertate după ce a obținut suspendarea executării pedepsei cu închisoarea până la soluționarea contestației în anulare a sentinței prin care a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare, revine în închisoare pentru ispășirea restului de pedeapsă de trei ani de închisoare pentru infracțiuni cu privire la folosirea fondurilor europene.

Curtea de Apel Suceava a admis, joi, contestația în anulare depusă de fostul primar și a desființat în parte sentinţa penală din martie 2020 pronunțată de Tribunalul Suceava şi, rejudecând apelul în aceste limite, descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare aplicată lui Melen prin decizia penală nr. 295 din data de 24.03.2021, pronunţată de Curtea de Apel Suceava și a repus în individualitatea lor pedepsele componente.

Astfel, pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” – un an (în loc de 2 ani) închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

„Înlătură din decizia penală dispoziţia de condamnare a inculpatului la pedeapsa de 1 an (în loc de 2 ani) închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prev. de art. 301 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale) şi art. 5 Cod penal, precum şi aplicarea dispoziţiilor art. 45 alin. 2 Cod penal relativ la pedepsele complementare rezultante şi ale art. 45 alin. 5 Cod penal relativ la pedepsele accesorii rezultante. Înlătură din sentinţa penală nr. 85 din data de 11.03.2020 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosar nr. 5732/86/2017 dispoziţia de condamnare a inculpatului la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prev. de art. 301 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale), precum şi dispoziţiile prin care s-au aplicat acestuia, pe lângă pedeapsa principală, pedepse complementare şi accesorii (inclusiv dreptul de a ocupa o funcţie publică, în aplicarea art. 301 teza finală Cod penal). În temeiul art. 396 alin. 1,6 Cod procedură penală coroborat cu art. 17 alin. 2 Cod procedură penală şi art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a Cod procedură penală, cu trimitere la art. 154 alin. 1 lit. d Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Melen Vasile-Viorel pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prev. de art. 301 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizie.

Astfel, Curtea de Apel Suceava arată că Vasile Melen va executa pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare la care a fost condamnat prin decizia penală nr. 295 din data de 24.03.2021, pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosar nr. 5732/86/2017, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” precum şi pedepsele complementare şi accesorii aplicate prin aceeaşi decizie pe lângă această pedeapsă principală.

Totodată, instanța a dedus din pedeapsa de executat, de 3 (trei) ani închisoare, pedeapsa executată de  Melen de la data de 24.03.2021 la data de 20.06.2022 și a dispus emiterea unor noi forme de executare, în baza prezentei decizii.

Decizia Curții de Apel Suceava este definitivă.


Intră acum și în grupul de