Primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, a fost reținut pentru abuz în serviciu


Intră acum și în grupul de

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunțat, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea pentru o durată de 24 de ore, începând cu data de 03.02.2023, a primarului comunei Şcheia pentru „abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit” în formă continuată.

Potrivit anchetei, în perioada 30.06.2016- 31.10.2022, în calitate de primar al Primăriei Comunei Șcheia şi de ordonator principal de credite, cu încălcarea dispozițiilor legale, a aprobat și a plătit utilitățile pentru spațiul ce reprezintă Baza Sportivă multifuncțională din sat Sf. Ilie, str. Teilor nr. 27, comuna Şcheia, deși, printr-un contract de închiriere, încheiat de către Primăria Comunei Șcheia, prin primar şi administratorul SC S.C. SRL Suceava, obligația plății utilităților revenea chiriașului, suspectul efectuând un număr de 27 plăți către ACET S.A. Suceava și 76 plăți către E.ON, cu consecinţa prejudicierii bugetului local al Primăriei Comunei Şcheia, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru societatea beneficiară, SC S.C. SRL Suceava, respectiv suma de 138.763,57 lei, reprezentând contravaloarea utilităţilor publice (apă potabilă, canal, energie electrică, salubritate) pentru perioada 30.06.2016- 31.10.2022.

 Totodată, Andriciuc este acuzat tot pentru „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit”, în formă continuată pentru că, în calitate de primar, fără a fi adoptată hotărâre de consiliu local privind închirierea imobilului şi, cu încălcarea dispozitiilor legale, a semnat un contract de închiriere încheiat de către Primăria comunei Şcheia prin primar, şi numitul H.V. privind închirirea unui spaţiu de 40,3 mp ce reprezintă doua  camere şi spaţiu de aşteptare, situat la mansarda Şcolii Gimnaziale Dimitrie Păcurariu Şcheia, localitatea Şcheia cu destinaţia- cabinet stomatologic pe o perioadă de doi (2) ani, un act adiţional  la același contract de închiriere privind prelungirea acestuia pe o perioada de un (1) an, un al doilea act  aditional la contractul de închiriere privind prelungirea acestuia pe o perioadă de un (1) an şi modificarea preţului chiriei de la 1 euro/mp la 0,25 euro/mp. cu consecinţa prejudicierii bugetului local al Primăriei Comunei Şcheia, concomitent cu obtinerea pentru respectivul a unui folos în suma de 6.653,67 lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate pentru perioada 18.01.2019-31.12.2022.

În aceeaşi cauză, faţă de suspectul  H.V. s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit” pentru că a înlesnit cu intentie, îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către primar și încălcarea de către acesta a dispoziţiilor legale cu privire la modalitatea de atribuire a contractului de închiriere şi, cunoscând că nu sunt îndeplinite condițiile, a semnat actele respective.


Intră acum și în grupul de