IPS Calinic spune că agheasma poate fi înmulțită adăugând apă, dar că nu recomandă acest procedeu decât pentru cazuri extreme


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, spune că agheasma mare cât și cea mică pot fi înmulțite adăugând apă, dar că este un procedeu pe care nu-l recomandă.

Ierarhul a fost întrebat de un credincios dacă agheasma-atât cea mică , cât și cea mare- se înmulțește adăugând apă peste întrucât părerile preoților sunt împărțite, iar respectivul nu a găsit niciun studiu care să spună exact cum e corect.

În răspuns, IPS Calinic spune că agheasma se poate înmulți, pentru că prin înmulțire agheasma nu își pierde din sfințenie.

„Însă nu cred că este cazul să ajungem să o înmulțim, atât timp cât sfințirea cea mică a apei (agheasma mică) se face la începutul fiecărei luni, iar la sfințirea cea mare a apei (agheasma mare), la praznicul Botezului Domnului, se folosesc cantități generoase”, a arătat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Totuși, IPS Calinic spune că dacă respectivul este în situația în care nu are de unde lua agheasmă și crede că nu-i ajunge cea pe care o deține, atunci o poate înmulți.


Intră acum și în grupul de