RETROSPECTIVA ANULUI 2010


Intră acum și în grupul de

Anul 2010 a fost cu siguranţă unul pe care locuitorii judeţului Suceava nu-l vor uita prea repede. Inundaţii, proteste, crime zguduitoare, vizite prezidenţiale şi ministeriale, reconstrucţii şi inaugurări, parafări de proiecte. Astfel pot fi rezumate momentele marcante ivite de-a lungul celor 12 luni ale lui 2010.

O suceveancă şi-a ucis fetiţele cu sânge rece şi s-a aruncat pe fereastră

O crimă oribilă, urmată de suicid a zguduit municipiul reşedinţă de judeţ chiar în prima lună a lui 2010. O femeie în vârstă de 31 de ani şi-a ucis cu sânge rece cele două fetiţe, de 5, respectiv de 9 ani, şi apoi s-a aruncat pe fereastră. Suceveanca era căsătorită din anul 2000 cu un cetăţean turc. Nimeni nu şi-a putut explica ce a determinat-o pe mama criminală să recurgă la un asemenea gest. Toţi vecinii o caracterizau ca fiind o mamă iubitoare şi o persoană care nu poate face rău la nimeni. Ce a împins-o pe femeie să îşi ucidă propriii copii reprezintă un secret pe care l-a luat cu ea în mormânt.

Pârtia ŞOIMUL a fost inaugurată la Humor

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi vicepreşedintele PDL al Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, au fost primii schiori care au inaugurat, la începutul lunii februarie 2010 pârtia ŞOIMUL de la Gura Humorului, din judeţul Suceava. Pârtia a fost construită printr-un proiect european, iar la eveniment au participat o serie întreagă de oficialităţi sucevene în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la baza pârtiei fiind prezenţi peste 3500 de turişti veniţi din întreaga ţară. La inaugurarea pârtiei a fost prezent şi ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, care i-a asigurat pe locuitorii din Gura Humorului că va sprijini în continuare proiectele de dezvoltare ale zonei. Pârtia este dotată cu cinci tunuri de zăpadă, o maşină de bătut zăpada, telescaun pe o lungime de 1.330 metri, sistem electronic de bileterie şi instalaţie de iluminat şi a fost proiectată la nivel mediu, dar la omologare s-a constatat că este medie-dificilă, partea finală a acesteia fiind şi cea mai spectaculoasă.

Mamă şi fiică, împuşcate în cap la Siret

La numai o lună de la oribila crimă de la Suceava, judeţul a fost zguduit din nou de dublul asasinat înregistrat la Siret. O femeie şi fiica sa în vârstă de şase ani au fost găsite împuşcate în cap în apartamentul lor din oraşul Siret. Trupurile celor două au fost descoperite de soţul femeii. Bărbatul se întorsese de la muncă şi le-a găsit pe cele două împuşcate de la o distanţă mică. Conform declaraţiilor de la faţa locului, niciun vecin nu-şi putea explica cum cele două victime au fost împuşcate fără ca nimeni să audă focurile de armă. Se pare că motivul execuţiei în stil mafiot l-ar fi reprezentat existenţa unei datorii mari înregistrate la cămătari, avându-se în vedere faptul că bărbatul care şi-a pierdut dintr-o lovitură şi soţia şi fiica este administratorul unor case de schimb valutar de pe raza oraşului.

Ipoteză şoc lansată de conducerea CJ Suceava: Messi vine de Paşti în Bucovina!!!

Surse de la vârful Consiliului Judeţean Suceava au lansat la finele lunii martie 2010 o ipoteză şoc: cel mai bun fotbalist din lume la ora actuală, „Balonul de aur” al anului 2009, starul deţinătoarei Ligii Campionilor – FC Barcelona, omul numărul unul al naţionalei Argentinei şi totodată cel mai bine plătit fotbalist de pe planetă, Lionel Messi, va petrece Paştele în Bucovina. Conform surselor menţionate mai sus, vizita lui Messi în Bucovina ar fi fost intermediată de fostul căpitan al naţionalei României şi al Barcelonei, Gheorghe Popescu. Programul pe care l-a avut însă fotbalistul la vremea respectivă nu i-a permis o asemenea excursie. Ştirea cu venirea lui Messi în judeţul Suceava s-a dovedit o simplă strategie de marketing, Gică Popescu dezamorsând în scurt timp “bomba” detonată de Gheorghe Flutur: “Totul este o minciună. Nu-l aduc eu pe Messi în România, când el are un program încărcat la FC Barcelona”.

SUCEAVA s-a rugat pentru victimele de la SMOLENSK

Peste 500 de suceveni, printre care s-au numărat autorităţi judeţene, locale şi o serie de parlamentari ai PDL Suceava au participat, la mijlocul lunii aprilie, la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava, la slujba oficiată de preotul vicar Isidor Mocanu şi vicarul Andrzej Staszkovian, pentru pomenirea victimelor poloneze ale accidentului de avion din localitatea Smolensk, din Rusia. Preotul Isidor Mocanu, profesor la Institutul Teologic din Iaşi, a spus în cuvântul său din deshiderea slujbei că în toate parohiile din Bucovina au fost oficiate Sf. Liturghii cu reqviem pentru cele 96 de victime ale catastrofei aviatice din Rusia, care a zguduit lumea întreagă şi a lăsat o urmă chiar în istoria modernă.

Dublă-vizită prezidenţială la mormântul lui Ştefan de la Putna

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-au aflat la sfârşitul lunii aprilie, la Mănăstirea Putna, unde au depus două corone de flori din garoafe roşii cu bandă tricoloră la mormântul lui Ştefan cel Mare pe care scria “In memoriam”. La ceremonie au fost prezenţi şi ministrul Dezvoltării Regionale şi turismului, Elena Udrea, ministrul Transporturilor Radu Berceanu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Arcadie Popescu şi primarul Sucevei Ion Lungu.

Proiectul POPAS devine realitate şi dă cu tifla guvernanţilor

Proiectul european în valoare de aproximativ 12,6 milioane de euro de înfiinţare a unui complex turistic şi sportiv în zona Ariniş din Gura Humorului a fost finalizat, pe 1 mai 2010 fiind inaugurate o piscină olimpică acoperită şi şase terenuri de sport. La manifestare au participat, alături de autorităţile judeţene şi locale, actorul Florin Piersic şi o delegaţie din Rezina, Republica Moldova. Proiectul „Pârtie de schi, Orientare Turistică, Parc Lunca Moldovei, Agrement, Sport” (POPAS) realizat în Gura Humorului cu scopul de a pune în valoare zona de agrement ce cuprinde şi parcul dendrologic Ariniş din cadrul acestei staţiuni turistice, a constat în amenajarea unui domeniu schiabil şi a unui domeniu de agrement în parcul „Lunca Moldovei”, din imediata apropiere a oraşului Gura Humorului.

În premieră pe ţară, la Suceava au fost parafate primele două contracte prin Planul Integrat de Dezvoltare

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Răzvan Murgeanu şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ Ion Lungu, au semnat în luna mai la Suceava, în premieră pe ţară, primele două contracte prin POR din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. În urma celor două parafări, urmau să fie finanţate proiectul de reabilitare a unui număr de 14 străzi şi modernizare a Parcului Şipote în valoare de cinci milioane de euro şi proiectul de creştere a siguranţei şi prevenirea criminalităţii în valoare de 500.000 de euro prin care vor fi instalate în oraş 80 de echipamente de supraveghere în special la şcoli, grădiniţe, pieţe şi parcuri. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat la momentul respectiv că prin proiectele finanţate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană oraşul îşi va schimba faţa în bine, subliniind că cel mai important proiect, de reabilitare a zonei centrale a fost depus la MDRT în 14 mai.

Flutur a preluat conducerea Euroregiunii “Prutul de Sus”

Consiliul Judeţean Suceava a preluat, la finele lunii mai, la Suceava conducerea Euroregiunii „Prutul de Sus”, preşedintele în exerciţiu al acestui organism fiind Gheorghe Flutur, preşedinte al CJ Suceava, iar vicepreşedinte Vasile Ilie, vicepreşedinte al CJ Suceava. În cadrul şedinţei care s-a desfăşurat la Centrul Economic Bucovina-Suceava s-a mai stabilit, conform principiului conducerii prin rotaţie, că următorul preşedinte al euroregiunii va fi primarul municipiului Bălţi din Republica Moldova. Totodată, au fost stabilite componenţele comisiilor de lucru comune ale euroregiunii. În rezoluţia adoptată de Consiliul Euroregiunii „Prutul de Sus” s-a stabilit ca această euroregiune să obţină personalitate juridică în vederea promovării, în numele euroregiunii, a unor proiecte transfrontaliere de interes comun pentru membrii euroregiunii.

Inundaţiile au lovit din nou judeţul Suceava!

Inundaţiile care s-au abătut asupra judeţului Suceava la sfârşitul lunii iunie au lăsat în urmă pagube de aproximativ 83,8 milioane de euro. Astfel, potrivit raportului întocmit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, au fost afectate 72 de localităţi, 5.018 case au fost avariate, 55 au fost distruse, 2581 de persoane au fost evacuate temporar, peste 660 au fost izolate , 11.975 km drumuri judeţene au fost distruşi şi 120,365 km avariaţi, peste 186,290 km drumuri comunale au fost distruşi şi peste 1271,83 km avariaţi, 10,2 km drumuri naţionale au fost distruşi şi 3,4 km avariate, viiturile au distrus 114 poduri, alte 94 au fost avariate, iar un număr de 649 de podeţe au fost distruse şi 913 au fost avariate. Viiturile au luat viaţa a şase persoane. În municipiul Suceava, două conducte de apă potabilă construite prin proiectul ISPA, care nu fuseseră încă puse în funcţiune, au fost avariate după ce unul dintre pilonii podului tehnologic de peste râul Suceava a cedat în urma creşterii debitului apei, fiind afectată totodată şi magistrala de apă caldă menajeră care alimentează municipiul. La Dorneşti, o bucată din podul rutier de pe DN 17 A Siret –Rădăuţi s-a prăbuşit în râul Suceava, după ce un pilon al construcţiei a cedat. Prefectul Sorin Arcadie Popescu a emis la sfârşitul lunii iunie un ordin de evacuare din calea Siretului, după ce debitul râului la intrarea în ţară crescuse la 1200 de mc/s.

Start la reconstrucţie!

Imediat după ce s-au retras apele, autorităţile sucevene au dat startul reconstrucţiei în judeţ. Însuşi şeful statului şi premierul României, însoţiţi de miniştrii cabinetului Boc, precum şi mai mulţi lideri politici au efectuat vizite în judeţ pentru a vedea cu ochii lor prăpădul generat de inundaţii şi a oferi soluţii la nenorocirile oamenilor. Astfel, preşedintele Traian Băsescu a inspectat de nu mai puţin de şase ori şantierul de la podul de la Dorneşti, care într-un final a fost redat traficului rutier chiar înainte de termenul prevăzut, după ce timp ce cinci luni, circulaţia autovehiculelor peste râul Suceava a fost asigurată prin ridicarea în avalul apei a unui pod de pontoane. Nici soţia şefului statului, Maria Băsescu, n-a rămas indiferentă la nenorocirea care s-a abătut asupra locuitorilor judeţului şi a venit cu ajutoare. La rândul său, primul ministru Emil Boc a efectuat câteva vizite în localităţile cele mai afectate de viituri, donându-şi chiar salariul unor familii de sinistraţi. Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi preşedintele PSD Victor Ponta au însoţit convoaiele cu ajutoare destinate sinistraţilor suceveni.

Patru fraţi morţi într-o ladă cu faină

O tragedie de neînchipuit s-a petrecut în luna iulie în comuna suceveană Stulpicani. În doar câteva clipe, vălul negru al morţii s-a coborât peste o gospodărie din satul Gemenea. Patru copii minori au fost găsiţi de părinţi morţi prin asfixiere într-o ladă în care familia depozita făină. Capul familiei peste care a căzut blestemul are 74 de ani şi suferă de deficienţe grave de vorbire şi auz, iar în momentul producerii tragediei, mama de 38 de ani era plecată cu fiica cea mare până la un magazin din sat pentru a face câteva cumpărături. Nu au lipsit prea mult de acasă, dar la întoarcere au găsit un adevărat coşmar.

Alertă de grad zero în pădurile judeţului!

Toate efectivele specializate în acţiunile de stingere a incendiilor forestiere de pe raza judeţului Suceava au fost puse în alertă de grad zero în luna august 2010, iar autorităţile judeţene au monitorizat cu mare atenţie orice situaţie care putea deveni un dezastru în fondul forestier sucevean. Starea de alarmă a fost declanşată în urma situaţiei înregistrate în Rusia, unde sute de mii de hectare de pădure au fost transformate în scrum. Astfel, în localitatea suceveană Sadău, a avut loc un amplu exerciţiu de pregătire a forţelor specializate în lupta împotriva incendiilor forestiere. La simulare au participat peste 70 de pompieri militari, ajutaţi de circa 50 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Suceava şi 30 de jandarmi şi poliţişti de frontieră.

Târgul “Produs în Bucovina” a poposit şi la Iaşi, Cluj Napoca, Timişoara şi Bucureşti

Târgul itinerant „Produs în Bucovina”, aflat la cea de a doua ediţie, s-a desfăşurat la Suceava în perioada 24-26 septembrie 2010 şi a avut parte de aproximativ 70.000 de vizitatori, conform estimărilor făcute de organizatori. La târg au fost vândute 30 de tone de mere din zona Fălticeni, 16 tone de produse şi preparate din carne, dar şi 14 tone de produse din lapte din toate zonele judeţului, fiind un real succes. În 2010, târgul “Produs în Bucovina” a fost organizat şi la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, personalităţi legate de Bucovina ca Sofia Vicoveanca, Florin Piersic sau Alexandru Arşinel fiind prezente la aceste acţiuni.

Dolhasca – Probota, un drum cu aer european

După mai bine de 13 luni de lucrări, drumul judeţean care face legătura între oraşul Dolhasca şi localitatea Probota a devenit o arteră de circulaţie rutieră ce se ridică la standarde europene. La recepţia lucrărilor, care a avut loc în luna octombrie 2010, a participat chiar preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. “Acest drum este din punctul nostru de vedere unul şi strategic turistic pentru că în sfârşit putem vorbi de Mănăstirea Probota ca despre o perlă ce se alătură celorlalte mănăstiri din judeţul Suceava. Mai sunt câteva detalii ce trebuie rezolvate din partea constructorilor, dar sunt mulţumit de lucrările efectuate aici”, a declarat, la faţa locului, şeful deliberativului judeţean.

Pasul Tihuţa a devenit punctul zero pentru viitorul turismului, în trei judeţe din nordul ţării

Drumul European E 576, care face legătura între Suceava şi Cluj Napoca a fost finalizat şi inaugurat la mijlocul lunii noiembrie 2010 în prezenţa premierului României, Emil Boc, a ministrului Transporturilor, Anca Boagiu şi a preşedinţilor Consiliilor Judeţene Cluj, Bistriţa Năsăud şi Suceava. Evenimentul a avut loc în pasul Tihuţa, ocazie cu care a fost lansat şi un proiect comun al judeţelor Suceava, Bistriţa Năsăud şi Cluj de punere în valoare a potenţialului economic şi turistic din zonele riverane ale DN 17, ce a fost supranumită „Şoseaua Nordului”.

Cu organismul slabit de consumul de etnobotanice, elevul de la Colegiul „Petru Rareş” a fost răpus de septicemie

Judeţul Suceava se poate „lăuda” cu o victimă a efectului consumului de etnobotanice. Elevul de clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, T. M., de 14 ani, consumator de substanţe etnobotanice, a murit în luna noiembrie la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. La începutul lunii, băiatului i s-a făcut rău, iar părinţii, anunţaţi de profesori, l-au preluat şi l-au internat la spitalul ieşean. Conform diagnosticului iniţial, el a fost internat pentru o infecţie digestivă care a declanşat o peritonită şi a fost operat de urgenţă. Medicii ieşeni erau rezervaţi însă în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a băiatului, fiindcă făcuse septicemie. Pe fondul unui organism slăbit de dependenţa de ierburi, infecţia a fost devastatoare şi băiatul a încetat din viaţă.

Flutur a aprins flacăra la centrala termică din Câmpulung

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a aprins, în decembrie 2010, flacăra de gaz la centrala termică de cogenerare din municipiul Câmpulung Moldovenesc, la inaugurarea conductei de transport a gazelor naturale între localităţile sucevene Frasin şi Câmpulung Moldovenesc fiind prezenţi şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie şi directorul general al Transgaz, Florin Cosma. Preşedintele CJ Suceava a precizat că investiţia iniţială în conducta Frasin-Câmpulung Moldovenesc a costat 3 milioane de euro, iar după preluarea ei de Transgaz, a fost nevoie de investiţii de alte 3 milioane de euro pentru remedierea deficienţelor constând în schimbări de amplasament, opt subtraversări ale unor cursuri de apă, devieri şi refacerea unor porţiuni afectate de alunecări de teren.

Apa de Berchişeşti a ajuns şi în Burdujeni-sat

Apă potabilă în sistem centralizat şi reţele de canalizare moderne. De asta beneficiază, începând din 15 decembrie locuitorii cartierului Burdujeni-sat, după ce autorităţile sucevene au inaugurat o staţie automată de furnizare a apei, prima investiţie finalizată în cadrul proiectului ISPA. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, după inaugurarea staţiei de furnizare a apei potabile din acest cartier, că este prima investiţie finalizată în cadrul proiectului ISPA, celelalte urmând să fie recepţionate până la mijlocul anului 2011. El a spus că investiţiile în cadrul acestui program sunt executate în proporţie de 95 la sută, dar că vor fi recepţionate în următoarele luni întrucât în această perioadă vor fi efectuate probele de funcţionare a instalaţiilor.

Noua centrală termică a Sucevei va fi construită de Adrem Invest Bucureşti

Acordul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru noua societate de termoficare a fost parafat, la finele lunii decembrie, de primarul Sucevei, Ion Lungu, după ce licitaţia pentru construirea unei noi centrale termice în municipiu şi înfiinţarea unei noi firme de termoficare a fost câştigată de firma bucureşteană Adrem Invest. Edilul-şef a estimat că până la sfârşitul anului sau cel mai târziu la începutul anului viitor va fi semnat contractul cu firma câştigătoare urmând ca din primăvară să înceapă construcţia centralei dimensionate la necesarul de energie termică al oraşului.

Şi cerul a plâns la înmormântarea preoţilor Mihoc

Durere fără margini, lacrimi îngheţate pe obrajii tuturor şi o tăcere sfâşietoare în care puteai asculta vântul cum rosteşte o ultimă rugăciune pentru sufletele preoţilor Mihoc care au trecut în lumea celor drepţi în prima zi a Crăciunului. Astfel poate fi povestit tabloul pe care cei peste 1000 de credincioşi şi cunoştinţe ale victimelor tragicului eveniment rutier petrecut, pe raza localităţii Plopeni, l-au trăit la înmormântarea preoţilor Mihoc. Trupurile lui Gheorghe Mihoc, de 69 de ani, şi al lui Vasile Mihoc, de 27 de ani, fiul cucernicului părinte, la rândul său preot, au fost primite de ţărâna cimitirului creat chiar lângă biserica din Sfântul Ilie, ctitorie a familiei de preoţi, parcă din dorinţa ca cei care au ridicat lăcaşul sfânt să rămână permanent lângă ceea ce le-a fost de trei generaţii cel mai drag, biserica şi credinţa. Soţia părintelui Gheorghe Mihoc, de 67 de ani, a stat şi acum alături de el cum a fost toată viaţa, întru bune şi rele, urmându-şi soţul în pământul care, cu doar un an în urmă, s-a deschis pentru a-l adăposti pentru totdeauna şi pe fratele preotului Mihoc, Viorel, care şi-a pierdut viaţa în Germania, după ce zidurile unei biserici s-au prăbuşit peste el.


Intră acum și în grupul de