Fabrică clandestină de țigări la Fălticeni și un TIR încărcat cu peste 110.000 pachete cu țigări de contrabandă, depistate de polițiștii suceveni


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au desfășurat în acest weekend o operațiune spectaculoasă pe linia combaterii contrabandei cu țigări, fiind identificată o linie de fabricare clandestină a țigaretelor contrafăcute dar și un autotren încărcat cu peste 2.200.000 țigarete de contrabandă.

Potrivit Poliției Județene Suceava, rezultatele acțiunii reprezintă cea mai importantă captură din ultimii ani, dar și probarea activității infracționale privind o nouă modalitate clandestină de producere, transport și comercializare a țigaretelor contrafacute și de contrabandă.

Valoarea totală a liniei de fabricație confiscată, a autotrenului utilizat la transportul țigaretelor și a celor peste 110.000 de pachete de țigări identificate, este de peste 500.000 Euro.

În perioada următoare, polițiștii din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unității de parchet competente și cu sprijinul și autorităților și entităpților cu atribuții în domeniu vor desfășura activități de cercetare penală complexe pentru stabilirea și probarea întregii activități infracționale și individualizarea participației penale a tuturor persoanelor implicate.

Poliția Suceava precizează că în vineri și sâmbătă, 17 – 18.02.2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au organizat și efectuat pe raza municipiului Falticeni o acțiune care a avut ca scop verificarea respectării legislației specifice de către entitățile economice care depozitează și comercializează bunuri de consum și care furnizează servicii publicului.

În acest context, la una dintre locațiile verificate, într-o hală, a fost identificată o instalație formată din mai multe ansamble și subansamble prevăzute cu sisteme de acționare electro-mecanice și cu benzi transportoare, având centru comun de comandă, la care erau atașate diferite role de consumabile specifice ambalajelor de țigarete.

Astfel, printre consumabilele identificate se aflau role cu folie de staniol pentru ambalarea țigaretelor în interiorul pachetelor, folie transparentă pentru ambalarea individuală a pachetelor de țigarete, folie transparentă pentru ambalarea cartușelor de țigarete, fir de siguranță pentru îndepartarea foliei transparente la desfacerea pachetelor.

Având în vedere elementele tehnice care relevau indicii temeinice cu privire la faptul că este vorba despre o fabrică clandestină de țigarete deținută și utilizată în afara antrepozitului fiscal, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la savârșirea infracțiunii de producere de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, și a infractiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita prevazuta de lege, fapte prevazute si pedepsite de art. 452 alin. 1, lit. a si h din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cercetările fiind efectuate  în continuare într-un cadru procesual.

Cu ocazia cercetării la fața locului, a reieșit faptul că polițiștii de investigare a criminalității economice descoperiseră o linie completa de producere, ambalare și împachetare a țigaretelor, iar conform inscriptiilor identificate pe aceasta, instalația modernă, performantă și cu parametri tehnici sporiți, a fost produsă cel mai probabil de către un furnizor extern tocmai în scopul contrafacerii de țigarete.

Linia de țigarete a fost indisponibilizată, urmând ca în cel scurt timp sa fie expertizată cu privire la starea tehnică, dar și capacitatea de producție, precum și pentru a se stabili când și pentru cât timp a fost folosită.

Tot cu ocazia activităților de cercetare la fața locului, în curtea imobilului in care a fost găsită fabrica clandestină de țigarete, a mai fost identificat au autotren cu semiremorcă acoperită cu prelată, aflat parcat in apropierea halei.

Întrucât exista posibilitatea și suspiciunea ca în semiremorca autotrenului să se afle depozitate materii prime, ambalaje sau alte consumabile destinate producției ilicite de țigarete, polițiștii au efectuat verificări specifice, stabilind că semiremorca figura ca fiind încărcată cu grinzi și profile metalice.

Un aspect care a întărit suspiciunile polițiștilor cu privire la autotren a fost faptul că încărcătura din semiremorcă, respectiv cele doua blocuri a cate 27 de grinzi metalice fiecare, raportat la grosimea exterioară a profilelor tip H (IPE) și a lungimii acestora (12m), în mod normal ar fi depășit cu mult greutatea maximă care putea fi transportată în acea semiremorcă și ar fi avut efecte vizibile exterioare asupra roților și a șasiului semiremorcii.

În aceste condiții, s-a obținut în regim de urgență o autorizație și s-a efectuat o percheziție a autotrenului respectiv, ocazie cu care suspiciunilor existente deja s-au alăturat și cele rezultate în urma faptului că unele dintre capetele grinzilor erau prevazute cu șuruburi atipice și erau proaspăt vopsite, iar grinzile din interior la atingere produceau un sunet specific unui capac fără susținere mecanică din interior.

Astfel, s-a procedat la îndepartarea mecanică a șuruburilor și capetelor grinzilor interioare, ocazie cu care s-a descoperit faptul că cele două blocuri aparent de grinzi, aveau de fapt în interior compartimente special create pentru disimularea țigaretelor de contrabandă, care se întindeau pe intreaga lungime a lor. Totodată, s-a constatat că interiorul compartimentelor erau pline cu baxuri de țigarete de proveniență extracomunitară, cantitatea totală rezultată în urma inventarierii ulterioare fiind de peste 2.200.000 de țigarete, fără a avea aplicate banderole fiscale.

Având in vedere aceste aspecte, in cauza urmeaza a fi extinsă urmarirea penală pentru savârșirea infracțiunii de “contrabandă”, în forma agravantă, fapta prev. și ped. de. art. 270 alin. 3, raportat la art. 274 din legea 86/2006 privind Codul Vamal, țigaretele de proveniență extracomunitară și autotrenul fiind indisponibilizate.

Cercetările sunt continuate urmând a se dispune procedural prin unitatea de parchet competentă, a mai menționat Poliția Județeană Suceava.


Intră acum și în grupul de