Creșterea prețurilor polițelor RCA: Consiliul Concurenței îi răspunde lui Ioan Bălan că investighează firme de asigurări și service-uri auto


Intră acum și în grupul de

Consiliul Concurenței a răspuns deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan în legătură cu creșterea prețurilor polițelor RCA.

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, modul de calcul al polițelor RCA este supravegheat de ASF, dar că și Consiliul Concurenței monitorizează în permanență sectorul asigurărilor auto obligatorii din România.

„Avem în desfășurare o investigație privind posibila încălcare a legii concurenței de către unele unități reparatoare și unele societăți de asigurare, ale cărei concluzii vor fi făcute publice în momentul finalizării acesteia”, a precizat Chirițoiu.

Mai mult, el reamintește că autoritatea de concurență a intervenit pe piața RCA și a sancționat, cu 53 milioane euro, nouă companii de asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România pentru coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto.

Bogdan Chirițoiu subliniază că întrucât majoritatea daunelor întâmplate ca urmare a evenimentelor rutiere au la bază anumite comportamente umane sau calitatea infrastructurii rutiere, Consiliul Concurenței a propus Guvernului dezvoltarea de politici publice care să vizeze îmbunătățirea infrastructurii rutiere (marcaje rutiere, reconfigurări de intersecții etc.) ce ar trebui să aibă ca rezultat creșterea gradului de siguranță și scăderea numărului de accidente, atât în interiorul localităților, cât și în afara acestora, precum și dezvoltarea de politici publice care să stimuleze conducerea preventivă în vederea îmbunătățirii comportamentului conducătorilor auto.

„Consiliul Concurenței va continua să monitorizeze cu atenție această piață și va interveni ori de câte ori vor fi indicii că au fost săvârșite fapte sancționate de Legea concurenței”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.


Intră acum și în grupul de