Daniel Hrenciuc nu cunoaste motivul interdictiei prezentei sale in Ucraina


Intră acum și în grupul de

Fostul director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cultural Suceava, doctorul în istorie Daniel Hrenciuc, nu înţelege care este motivul care stă la baza interdicţiei prezenţei sale în Ucraina, pentru următorii 5 ani. „E surprinzător şi de neînţeles, fiindcă după mine n-ar fi fost motive să mi se interzică accesul în Ucraina, mi se pare inexplicabil”, a declarat luni, prof. Daniel Hrenciuc, în legătură cu interdicţia de 5 ani în Ucraina, despre care a aflat vineri în graniţa de la Porubnoe. Acesta a precizat că dorea să meargă până la Cernăuţi, după ce îşi reînnoise paşaportul.

„Cei de la graniţă mi-au spus că am interdicţie pe cinci ani dar m-au întrebat şi ei de ce. Mi-au dat o hârtie scrisă în limba ucraineană şi au ridicat din umeri. Normal ar fi fost ca documentul să conţină nişte căi de atac, ca să ştiu cui să mă adresez. N-am primit nimic oficial, nu există explicaţie oficială şi nu cred că o să existe, avem exemple anterioare”, a afirmat Daniel Hrenciuc.

Potrivit acestuia, singurul regret este că nu va mai vedea Cernăuţiul timp de 5 ani.

Acesta nu exclude ca motivul interdicţiei, singurul de altfel care ar putea fi în opinia sa, fiindcă „n-au alte argumente” să fie cartea „Provocările vecinătăţii”, lansată anul trecut. „Dacă e aşa cred că au citit cartea invers. Provocările vecinătăţii îndeamnă la cunoaştere, ea valorifică documente istorice. Cred că n-au înţeles spiritul cărţii. Altceva nu văd ce ar putea fi”, a subliniat istoricul sucevean.

Ultima deplasare la Cernăuţi a lui Daniel Hrenciuc a avut loc pe 5 noiembrie 2010, la un Simpozion Internaţional al minorităţilor.

Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România-Ţinutul Bucovina, Ioan Bodnar, a declarat luni că „nu pot comenta, nu ştiu nimic oficial, am aflat prin telefon, dar nu am detalii”.

Cât priveşte Consulatul General al Ucrainei de la Suceava, la telefonul fix al instituţiei nu a răspuns luni, nimeni dar nici consulul general Vasyli Boeciko, pe telefonul mobil.


Intră acum și în grupul de