Unirea face puterea sau … puterea face Unirea?


Intră acum și în grupul de

„Cînd noi am gîndit că libertatea pur şi simplu poate crea civilizaţia ne-am înşelat amar, căci civilizaţia creează libertatea, iar nu libertatea civilizaţia. A fost o nenorocire la noi că democratizarea s-a făcut de sus în jos, iar nu de jos în sus… Răul care izvorăşte din această împrejurare e că noile elemente devin elemente bugetare şi noua democraţie este o democraţie bugetară, iar nu o democraţie a muncii.”.

Astea sunt vorbele fostului prim-ministru al României, dl Petre P. Carp, membru al Partidului Conservator, partid de dreapta şi au fost rostite aproximativ acum 100 de ani. Şi cât de actuale. Te şi doare să vezi cum mai nimic nu s-a schimbat după atâta vreme şi cum cei care produc bani pentru bugetul de stat sunt de fapt slugile sistemului iar cei care mănâncă mult şi bine din bugetele locale, judeţene şi cel naţional continuă să decidă de parcă ar avea vreun drept divin.

Luni, la Iaşi, oraşul lui Alexandru Ioan Cuza, Ziua Unirii. Mulţime de popor şi de, bine-nţeles mulţi prea mulţi bugetari. Fiecare cu scaunul său. Unii de miniştri, alţii de secretari de stat, alţii de preşedinţi de organizaţii judeţene sau naţionale, de partid. Ăia aflaţi la guvernare au fost huiduiţi copios de „elementele retrograde” aduse cu de-a forţa în piaţă de opoziţie. Şi terfeleaga a început ca la uşa cortului.

Traian Băsescu a primit la Iaşi ceea ce merită un om care de 7 ani de zile dezbină clasele sociale din ţară cu o candoare pe care poţi să o tratezi doar cu gheaţă. A simţit umilinţa? L-a durut pe el undeva? Pe el nu, însă cu siguranţă leliţa de la Dezvoltare şi ficiorul de la Externe care au făcut frumos în zonă cu coroane de flori au simţit fiori reci pe şira spinării. Ce s-a întâmplat luni la Iaşi e melodia pe care se cântă refrenul „La revedereeee…. vă spunem la revedereeee …. !!”. Şi ăsta ustură al naibii.

Dacă PDL a înţeles ceva din momentul Iaşi va rămâne de văzut, însă tare mă tem că din ceea ce pregătesc cei de la guvernare, adică îşi fac legea electorală ca să le poată servi interesele în campania de la locale nu cred că au priceput mare lucru, decât că trebuie să ţină cu dinţii de putere pentru că nimic nu mai prosteşte plebea.

Şi totuşi, Iaşiul nu avea dreptul moral să il huiduie pe preşedintele Traian Băsescu. Pentru că la Iaşi, câteva mii de persoane, în toamna lui 2009, numai nu îl purtau pe braţe pe cel care le spunea din aceeaşi locaţie că …criza a trecut, că România nu are probleme, că pensiile vor creşte şi că…o să trăim bine!. Iaşiul a fost locul de unde s-a dat semnalul portocalizării Moldovei la prezidenţiale. Deci Iaşi nu a înţeles nici atunci ce trebuie să facă şi nici acum. În ambele situaţii a reacţionat penibil.

Şi tot la Iaşi s-a mai făcut ceva. S-a lansat alianţa dintre PSD şi PNL. Cumva că unirea poate aduce puterea. Cui va folosi această putere mi-e greu să spun. Dar tot nu cred în schimbare. Pentru că democratizarea la noi se face de sus în jos şi pe bani publici. Iar cei de la Iaşi vor urla şi la viitorul preşedinte la fel de suav cum au făcut-o, luni, la Băsescu dacă nu li se va da. Iar ei sigur nu vor democraţie. De asta sunt sătui.

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de