COMUNICAT DE PRESA


Intră acum și în grupul de

În perioada 21 – 23 ianuarie 2011 în oraşul Cernăuţi a avut loc seminarul transfrontalier ucraineano-moldo-român, reprezentand cea de-a doua parte a proiectului “Influenta organizaţiilor neguvernamentale şi a mass-mediei asupra nivelului de transparenţă a autorităţilor din regiunile de frontieră ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Romania”.

Aceasta este a doua intalnire din cadrul proiectului, prima desfasurandu-se la Suceava la inceputul lunii noiembrie 2010 iar al trei-a se va desfasura la Balti-Rep. Moldova in perioada 24-27 februarie 2011.
Proiectul a fost realizat de Fundaţia de Caritate “Resurse şi initiative sociale” din Ucraina, împreună cu Asociaţia Internatională a Business-ului Mic şi Mijlociu “Small Euro Business” din Republica Moldova şi Fundaţia “Ana” din Romania, cu spijinul financiar din al Fundaţiei “SOROS”.

În cadrul seminarului s-a discutat despre gradul de transparenţă a organelor administraţiei publice locale din Ucraina, Republica Moldova şi România, precum şi despre perspectivele cumularii eforturilor organizaţiilor neguvernamentale din cadrul Euroregiunii “Prutul de Sus” pentru a asigura transparenta deciiziilor ce se vor lua in cadrul euroregiunii sus amintite dar si dorinta de a oferi sprijin autoritatilor din cele trei regiuni.

După trei zile de dezbateri, s-a hotarat crearea unei uniuni de ONG-uri numit “Platforma Transfrontalieră a Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Cooperare Interegională”, condusă de Dl. Serghii Hakman – Ucraina – preşedinte, si doi vice-presedinti, Dl. Nelu Todireanu – Romania şi Dl. Andrei Balinschi – Republica Moldova. Mandatul de presedinte este de 1 an pentru fiecare reprezentant respectand principiul rotatiei. Scopul acestei platforme este de a cotribui la dezvoltarea durabilă a regiunilor şi comunităţilor din Europa Centrală şi de Est prin participarea eficientă a societăţilor la valorificarea oportunităţilor şi modalităţilor de cooperare inter-regională şi transfrontalieră. Participanţii au inaintat propuneri de candidati din partea ONG-urilor pentru a fin inclusi in cadrul comisiilor de lucru in timpul viitoarei rotatii a organismelor Euroregiunii „Prutul de Sus”.

Platforma este deschisă, la ea putand să adere orice ONG care acceptă şi respectă principiile şi regulile acesteia. De asemenea, la aceasta întrunire au participat Consulul General al Romaniei, Excelenta sa Doamna Tatiana Popa, dar si Consilierul diplomatic domnul Dorin Popescu.Delegatia Romaniei la aceasta intalnire a fost compusa din 10 reprezentanti ai ONG-urilor din Suceava.

În afară de reprezentanţii ONG-urilor ce au aderat la Platformă ne-au onorat cu prezenţa şi reprezentanţii Primăriei din Cernăuţi şi Bălţi.
Preşedinte Fundaţia ANA,
Nelu Todireanu


Intră acum și în grupul de