Santierul arheologic de la Curtea Domneasca ar putea fi acoperit cu o cupola de sticla (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primăria Suceava va colabora cu firma spaniolă „Arena” specializată în gestionarea patrimoniului istoric, despre o colaborare în ceea ce priveşte punerea în valoare a Curţii Domneşti din zona centrală a municipiului, a anunţat miercuri, primarul Ion Lungu, arătând că a purtat discuţii în acest sens cu reprezentantul acestei firme, Pepe Esteban.

Potrivit edilului-şef, firma spaniolă urmează să facă, gratuit, documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti, urmând ca apoi să fie găsite surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor. „Vrem să avem o privelişte civilizată la intrarea în zona centrală a Sucevei”, a declarat Lungu.

El a menţionat că în urma discuţiilor cu specialişti locali şi cu cei ai firmei spaniole urmează să fie stabilit modul în care se va pune în valoare acest sit istoric. Lungu a spus că această zonă ar putea fi acoperită cu o cupolă din sticlă unde se vor continua lucrările arheologice, dar să existe şi utilităţi şi alei pentru vizitare.

Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.


Intră acum și în grupul de