Biserica o ia de la capat in lupta pentru dobandirea a 160.000 de ha de padure


Intră acum și în grupul de

Recursul formulat de RNP Romsilva în procesul privind retrocedarea a 160.000 de ha de pădure în favoarea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina a fost admis marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a casat decizia Curţii de Apel Timişoara şi a retrimis cazul spre rejudecare la Cluj.

Potrivit directorului general al RNP Romsilva, Valerian Solovăstru, soluţia ICCJ era aşteptată. “Era o soluţie aşteptată. Vom putea pregăti apărarea mult mai bine decât în procesul de la Timişoara. E un semnal foarte clar pentru cei care au subminat acţiune noastre. Ar trebui să-şi dea demisia de onoare”, a spus Solovăstru.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas din 1 martie în pronunţare în procesul în care s-a discutat recursul formulat de RNP faţă de decizia Curţii de Apel Timişoara prin care s-a admis cererea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina de retrocedare a 160.000 de hectare de pădure. În acest proces, Curtea de Apel Timişoara a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure.

Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara.

Comisia judeţeană de fond funciar Suceava şi-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafeţe de aproximativ 192.000 de hectare de pădure motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi al Legii 247/2005 a proprietăţii.

Potrivit unei note prezentate în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, şi nu de proprietate, fiind o fundaţie înfiinţată de stat.

Unităţile de cult din judeţul Suceava au primit, în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare.

Ulterior, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure, dar legea de aprobarea a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională de Curtea Constituţională.

Cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de către Guvern, Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundaţie de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice, şi nu pentru realizarea unui interes public general.


Intră acum și în grupul de