Reprofilarea Spitalului de Boli Cronice Solca in camin de batrani, o certitudine (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 212 publicată în Monitorul Oficial din 11 martie, prin care se aprobă Programul „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice” transformarea Spitalului de Boli Cronice Solca în azil este aproape realizată, a informat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei. Acesta a explicat că personalul din unităţile spitaliceşti care intră în transformare va fi preluat în noua formă de organizare, iar cei care rămân pe dinafară vor putea fi transferaţi în alte unităţi sanitare. „Statul este foarte generos şi protejează personalul”, a afirmat Ludovic Abiţei, adăugând că va solicita directorilor spitalelor din judeţ să-l informeze „dacă ar putea la nevoie să preia o parte din personalul de la Solca”.

Potrivit acestuia, la Spitalul Solca sunt circa 70 de salariaţi şi tot atâtea paturi, iar conform normativelor ar trebui să fie un salariat la 2 pacienţi.

Directorul DSP crede însă, că nu vor fi probleme cu personalul medico-sanitar, ci în rândul muncitorilor şi a personalului TESA, dar a precizat că există posibilitatea ca unitatea să se reorganizeze şi să crească numărul de paturi, şi astfel să fie locuri de muncă pentru toţi salariaţii din fostul spital.

„Ministrul Sănătăţii a precizat la întâlnirea de sâmbătă, din judeţul Timiş, că nimeni nu rămâne fără loc de muncă. Eu consider că e o mână întinsă, ideea este că ministrul nu renunţă la reformarea spitalelor”, a precizat dr. Abiţei.

Acesta a mai arătat că, întrucât Solca va rămâne fără asistenţă spitalicească în urma transformării în cămin de bătrâni, „vom încerca să convingem Primăria să înfiinţeze un Centru de permanenţă”.

Spitalul de Boli Cronice Solca se află pe lista cu cele 67 spitale care trebuie transformate în cămine pentru bătrâni, primarii în subordinea cărora funcţionează aceste unităţi fiind obligaţi să se înscrie în program până la sfârşitul lunii martie.
Şeful DSP a spus că nu s-a înţeles exact ce se întâmplă cu spitalul dacă primăria refuză să acceseze acest program, se desfiinţează sau rămâne aşa, urmând ca juriştii să se mai consulte cu privire la acest aspect.

Oricum, administraţia de la Solca nu doreşte această transformare şi a transmis cu ceva vreme în urmă un memoriu la minister prin care a explicat că nu se justifică această transformare, în condiţiile în care Spitalul din Solca a încheiat anul trecut fără datorii, şi că există riscul ca jumătate din personalul sanitar să-şi piardă locurile de muncă.

Hotărârea de Guvern respectivă precizează că fondurile necesare pentru finanţarea Programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei. Acordarea finanţării în cadrul Programului se realizează în baza contractului de finanţare încheiat între autoritatea finanţatoare şi solicitanţi. Prin Program se finanţează cheltuielile curente de funcţionare ale căminelor pe o perioadă de maximum 33 de luni de la data prevăzută în contractul de finanţare, iar suma aprobată pentru finanţare se stabileşte în funcţie de numărul de beneficiari ai căminului pentru persoane vârstnice, calculată pe baza costului standard, care se poate majora pe parcursul derulării programului.

Potrivit legii, finanţarea prin program se realizează începând din 1 aprilie 2011 pentru autorităţile administraţiei publice locale care încheie contractul până la data de 31 martie 2011, iar pentru cele care depun solicitarea de finanţare după această dată finanţarea se face începând cu data de întâi a lunii următoare datei de încheiere a contractului.


Intră acum și în grupul de