Managerul Spitalului Județean Suceava: Noi tratăm mai mult decât dublu de cât tratează celelalte șase spitale din județ. La UPU, unde avem doar 11 medici urgentiști, sunt 300 de prezentări pe zi


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a explicat pentru News Bucovina că supraaglomerarea Unității de Primiri Urgențe a spitalului este generată de dezorganizarea sistemului de sănătate din județ, dar și a numărului redus de medici urgentiști pe care îi are spitalul.

„SJU Suceava tratează mai mult decât dublul de cât tratează celelalte șase spitale din județ la un loc”, a spus dr. Calancea.

El a arătat că în ceea ce privește prezentările în UPU toată lumea își dorește timpi mai scurți de așteptare, dar că este imposibilă o asemenea reducere a timpilor în condițiile în care sunt 300 de prezentări pe zi.

„Nu ar fi o problemă asta. E o problemă de dezorganizare la nivelul județului. Eu încerc să aduc problema de dezorganizare pentru că ar fi foarte important ca fiecare spital să-și facă datoria, așa cum poate, în zona în care activează, cu capacitățile pe care le are acel spital.  Dacă toate patologiile ajung la Spitalul Județean Suceava vă dați seama că noi nu mai putem face premiere, intervenții de spital universitar. Suntem spital clinic și încercăm să ridicăm nivelul actului medical și mai mult, dar trebuie să fim ajutați din teritoriu”, a spus dr. Calancea.

El s-a întrebat care este rolul celorlalte spitale din județ dacă toate aproape toate cazurile sunt trimise la spitalul județean.

Dr. Calancea a arătat că spitalele municipale și orășenești din județ ar trebui să trateze patologiile care sunt în dreptul lor, în timp ce Spitalul clinic județean să rămână cu patologiile care îi sunt adresate.

„Ne-am obișnuit cu premiere pentru zona Moldovei, pentru zona de nord și pe chirurgie vasculară, radiologie, cardiologie intervențională, ortopedie. Dar nu poți să tratezi acele cazuri delicate dacă tu tratezi patologia pe care ar fi trebuit să o trateze medicul de familie, un spital municipal sau orășenesc. De aceea, de la baza medicinei sucevene, de la medicina de familie, UPU, ambulatorii, nu suntem organizați și problema se va acutiza de la un an la altul”, a atenționat dr. Calancea.

Managerul SJU Suceava a spus că în ceea ce privește medicina de familie există riscul să se prăbușească din lipsă de medici.

„Colegii medici de familie, 50-60 la sută sunt trecuți de vârsta pensionării. Mai forțează statul în sistem, dar în momentul în care din urmă nu vin medici de familie tineri și în momentul în care se prăbușește medicina de familie, care este temelia medicinii într-un județ și într-o țară, toți acei pacienți trebuie să-și caute rezolvarea la noi sau la Compartimentele Primiri Urgențe din teritoriu. Dar dacă CPU din teritoriu au un medic urgentist, maxim trei, nu au permanență, iar la ora 15:00 nu mai au continuitate, iar toți pacienții vin la Suceava și la UPU Suceava sunt timpi mari de așteptare”, a precizat dr. Calancea.

Potrivit managerului SCJU Suceava, la UPU Suceava ar trebui să fie 30 de posturi de medici urgentiști, dar că sunt doar 17 posturi din care ocupate 14, din care activi sunt 11 pentru că trei sunt în inactivitate temporară.

„La UPU Suceava se muncește, iar un medic tânăr preferă să meargă la un spital orășenesc unde muncesc mai puțin, iar salarizarea este la fel”, a arătat dr. Calancea care a atenționat că și salarizarea este o altă hibă care generează probleme pentru că nu se face salarizare pe performanță.

Mai mult, el a spus că și în ceea ce privește rezidenții, aceștia pot să opteze pentru a face anumite stagii în alte spitale, dar că, de exemplu, s-a preferat ca acești rezidenți să facă stagiul în spital privat din Iași, iar profesorii pot să-și ia rezidenții în sistemul privat.

Dr. Calancea consideră să Ministerul Sănătății ar trebui să intervină cu anumite măsuri pentru a trimite rezidenți în spitale din întreaga regiune, în special în spitalele mari, pentru a susține activitatea din aceste unități spitalicești.

El a recunoscut că tendința medicilor este de a lucra mai puțin pe aceeași bani și că atunci sunt ocolite spitalele unde se muncește non-stop.

Managerul SCJU Suceava crede că Ministerul Sănătății poate face mai mult pentru a organiza corect sistemul de sănătate în județe, să se asigure salarizare pe performanță și să fie mai mulți rezidenți în spitale mai importante din județe.


Intră acum și în grupul de