Suceava are sanse mari sa obtina un credit de aproximativ 5 milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Cele cinci proiecte pe care municipiul Suceava le va derula prin intermediul Programului Operational Regional (POR) vor putea avea parte de banii necesari co-finanţării de la Fondul de garantare a creditelor.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a anunţat duminică faptul că Fondul de garantare a creditelor a avizat, de principiu, solicitarea municipiului Suceava pentru obţinerea unui credit de 20 de milioane de lei. Edilul-şef a menţionat că banii aceştia sunt necesari pentru confinanţarea de proiecte cu finanţare europeană menţionând că pentru cele cinci proiecte din Planul de integrat de dezvoltare ale Primăriei Suceava care se derulează prin POR şi pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, unde Primăria este partener cu CJ Suceava, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare de 30 de milioane de lei. Ion Lungu a mai explicat că urmează să propună Consiliului Local aprobarea acestui împrumut, iar apoi să fie organizată şi o licitaţie în vederea obţinerii creditului.

Primarul Sucevei a declarat în urmă cu ceva vreme că din creditul de 50 de milioane de lei obţinut de Primărie de la Dexia Kommunalkredit Bank din Austria nu mai poate face trageri decât până în data de 18 aprilie, şi că, în aceste condiţii, municipalitatea nu va angaja şapte milioane de lei din acest credit.

Primăria Suceava a convenit, la sfârşitul lunii noiembrie, cu Dexia Kommunalkredit Bank să nu mai emită obligaţiuni municipale pentru refinanţarea creditului de 50 de milioane lei obţinut în 2008, aşa cum se obligase iniţial, finanţarea urmând să fie transformată într-un împrumut pe termen lung pe o perioadă de 19 ani, până în 2029, cu o perioadă de graţie de patru ani, astfel încât prima rambursare va fi făcută în 2014.

Municipiul Suceava a contractat de la Dexia, în aprilie 2008, un credit de 50 milioane lei pentru finanţarea mai multor investiţii, printre care asfaltarea reţelelor stradale secundare, a trotuarelor şi aleilor, dar şi pentru asigurarea utilităţilor în noul cartier de case pentru tineri, din cartierul Burdujeni.

Gradul de îndatorare al municipiului Suceava este, conform primarului Ion Lungu, de sub 20%.


Intră acum și în grupul de