Tribunalul Suceava va judeca pe 19 aprilie cererea de insolventa a SC „Drumuri si Poduri” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Adunarea Generală a Acţionarilor SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a aprobat în 23 martie, în şedinţă extraordinară, declararea voluntară a procedurii de insolvenţă, iar termenul stabilit de instanţă a fost pentru 19 aprilie. Anunţul a fost făcut miercuri de alesul judeţean PDL Ioan Bădeliţă, membru în AGA a SC Drumuri şi Poduri SA, în cadrul şedinţei CJ Suceava.

Adunarea Generală a Acţionarilor şi Consiliul de Administraţie ale societăţii au cerut în 18 martie Consiliului Judeţean Suceava să aprobe deschiderea procedurii de insolvenţă şi reorganizare judiciară în paralel cu identificarea unor soluţii prin care să se poată asigura lichidităţi pentru această firmă, dar atunci consilierii au amânat o decizie.

Potrivit unei informări făcute de CA, situaţia actuală a fost generată în 2008 după ce firma a pierdut exclusivitatea pe zece ani pentru întreţinerea reţelei de drumuri judeţene şi după ce în acelaşi an a făcut lucrări de reparaţii şi întreţinere pe 12 drumuri judeţene, în valoare de 8,2 milioane de lei, fără contract şi care nu au fost asumate de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. “De atunci apare dezechilibrul major de lichidităţi în cadrul societăţii”, se arată în document în care se menţionează că ulterior societatea a pierdut licitaţii având un preţ mai mare.

Totodată, se menţionează că firma a intrat în zona de neprofitabilitate din 2009 când a înregistrat o pierdere de 3,917 milioane de lei, iar în 2010 a avut o pierdere de 4,1 milioane de lei, în timp ce pe primele două luni ale acestui an are deja o pierdere de 454.257 de lei.

AGA şi CA ale SC Drumuri şi Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare, iar acum societatea are doar 200 de angajaţi.

Consilierii judeţeni PSD au criticat conducerea CJ Suceava că s-a luat măsura declarării insolvenţei înainte să fie dezbătut un proiect de hotărâre propus de social democraţi de înfiinţare a unei comisii care să găsească soluţii de continuare a activităţii, însă vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, a arătat că prin proiectul de hotărâre se cerea comisie de anchetă în condiţiile în care situaţia societăţii este deja în atenţia Poliţiei şi Parchetului.

După mai multe intervenţii, unul dintre consilierii judeţeni PSD, Petre Ştirbu, a anunţat că PSD va renunţa la proiectul de hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă, dar a cerut să fie constituit un colectiv care să găsească soluţii de reorganizare şi restructurare a acestei firme în vederea eficientizării pentru a fi competitivă pe piaţa firmelor de construcţii.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că face toate demersurile care să ducă la o eficientizare a acestei societăţi. “După părerea mea insolvenţa este o măsură de redresare şi nu de falimentare”, a spus Flutur.

Potrivit raportului Curţii de Conturi a României privind finanţele publice pe anul 2009, la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava s-au constatat încălcări privind administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al statului.

Astfel, s-au efectuat servicii de transport materiale cu autobasculante, transport muncitori cu autoutilitare, transport balast cu tractorul şi închirierea de utilaje fără ca societatea să încheie contracte de prestări de servicii cu societăţile comerciale furnizoare ale acestor servicii.

Totodată, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a înregistrat în costurile de producţie în perioada 2007-2008 în mod nejustificat consumul de carburant folosit de utilajele închiriate, pentru care societatea a achitat contravaloarea prestaţiilor efectuate şi facturate la tarifele cuprinse în facturi.


Intră acum și în grupul de