Spaniolii de la Arena Teatro SL vor valorifica santierul arheologic de la Curtea Domneasca (VIDEO)

Vineri vor începe discuţiile între specialiştii suceveni şi spaniolii de la Arena Teatro SL în vederea găsirii celei mai bune soluţii pentru valorizarea şantierului arheologic Curtea Domnească care ar urma să fie vizitabil, a declarat joi primarul Ion Lungu, după ce CL Suceava a aprobat asocierea cu această firmă spaniolă specializată în gestionarea patrimoniului istoric.

Potrivit edilului-şef al Sucevei, firma spaniolă urmează să facă, gratuit, documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti, urmând ca apoi să fie găsite surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor. “Vrem să avem o privelişte civilizată la intrarea în zona centrală a Sucevei”, a declarat Lungu.
Primarul a mai spus că această zonă ar putea fi acoperită cu o cupolă din sticlă unde vor fi continuate lucrările arheologice, dar să existe şi utilităţi şi alei pentru vizitare.

Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.