Probleme serioase la mega-proiectul „Utilitati si Mediu la standarde europene”


Intră acum și în grupul de

Reprezentanţii a 52 de primării din judeţul Suceava din cele 59 incluse în proiectul judeţean de modernizare a utilităţilor „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” s-au întâlnit, vineri, cu conducerea CJ Suceava pentru a identifica soluţii pentru plata dobânzilor plătite la creditul de 86,3 milioane de euro angajat pentru realizarea investiţiilor.

Primăriile sucevene au de plătit aproximativ 5 milioane de euro reprezentând dobânzi la credit, iar multe dintre Consiliile locale sucevene nu şi-au prevăzut în bugetul local sume în vederea plăţii creditului în condiţiile în care, în contractul semnat cu banca, s-au angajat că vor aloca cu prioritate bani pentru plata acestor dobânzi.

Discuţiile s-au axat pe dobânzile mari care trebuie să le achite oraşele Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc ,Vatra Dornei, Rădăuţi sau Siret care au beneficiat de componenta de termoficare, remarcându-se că municipiul Suceava, beneficiar al fondurilor pentru termoficare, a plătit sumele respective.

Primarii unor comune au arătat că deşi sunt localităţile lor sunt incluse în proiect pentru componenta de gaze naturale nu au beneficiat de această utilitate, dar trebuie să achite ratele de restituire a creditului. „Sunt de acord că trebuie să plătim. Am intrat în horă şi dansăm, numai că noi, cei mici, dansăm fără muzică”, a spus primarul unei comune. Un altul a spus că nu a inclus în buget sume pentru rambursarea creditului pentru că nu beneficiază de această investiţie deşi conducta magistrală de gaze naturale trece prin comuna sa.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, le-a cerut primarilor să găsească soluţii pentru că acest credit trebuie plătit. El a spus că nu poate merge anual la Ministerul de Finanţe să solicite fonduri suplimentare pentru că localităţile din judeţ nu sunt în stare să-şi achite obligaţiile la plată pe care şi le-au luat pentru plata creditului.

Flutur a arătat că se confirmă încă odată că proiectul a fost greşit conceput mai ales că s-au investit sume de bani în construcţia conductelor magistrale de transport a gazului metan care au fost transferate la Transgaz, singura societate care poate face activităţi de transport a gazului natural. El le-a cerut primarilor localităţilor să profite de investiţiile care au fost făcute şi să recupereze din exploatare fondurile necesare pentru plata creditului.

Flutur a subliniat că nu doreşte repolitizarea acestui proiect pe care l-a găsit blocat atunci când a preluat conducerea CJ Suceava şi care, cu eforturi, a început să prindă contur deşi se constată în continuare că au fost greşeli majore când proiectul a fost demarat.

El s-a arătat deranjat că reprezentanţii PSD continuă să-l critice şi că se aşteaptă ca aceştia să-l acuze că nu a ştiut să gestioneze bine proiectul. „Nu vreau să-mi amintesc cum am găsit acest proiect. Era un proiect blocat, cu procese cu Stroytransgaz şi cu procesul cu plata TVA care nu s-au încheiat nici acum”, a spus Flutur.

El a subliniat că proiectul trebuie dus la bun sfârşit şi le-a cerut primarilor să găsească cele mai bune soluţii pentru ca acesta să nu fie blocat prin neplata dobânzilor la creditul obţinut.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut.

Acesta prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi cu o dobândă de 3,97%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de