Răspuns uluitor al lui Ion Lungu în Consiliul Local după ce i s-a atras atenția că nu se fac economii prin reducerea posturilor vacante sau cele ocupate de pensionari: Ordonanța nu îmi cere să reduc costurile, ci posturile


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a aprobat, vineri, în ședință de îndată, reducerea unui număr de 59 de posturi din organigrama Primăriei Suceava, fiind reduse posturi vacante și ale unor persoane care au îndeplinit deja vârsta de pensionare.

Primarul Ion Lungu a prezentat consilierilor locali propunerea sa de reducere a posturilor, aceasta incluzând 43 de posturi vacante de funcționari publici și 17 posturi contractuale ocupate de persoane care au vârsta de pensionare și cărora nu le mai prelungește contractele.

Ion Lungu a recunoscut că în Primărie mai sunt cinci angajați care au depășit vârsta legală de pensioare.

Liderul grupului PSD din Consiliul Local, consilierul Dan Ioan Cușnir, i-a spus primarului că reducerea propusă este doar pe hârtie și că, în fapt, nu se fac niciun fel de economii la bugetul local și că din câte constată, Ion Lungu, deși spune că e economist, nu a înțeles nimic din decizia coaliției de guvernare de a reduce costurile cu administrația publică locală.

„Abordarea dumneavoastră este greșită. Lucrați pe oameni și criterii de tipul pensionar/ nepensionar în loc să lucrați pe organigramă. Care sunt serviciile suprapopulate, câți sunt în plus, cât se reduce, cât economisim? Pentru că nu sunteți în stare să eficientizați costurile cu personalul, o să luăm noi statul de funcții și structura organizatorică în detaliu și o să vă arătăm ce și cum trebuie făcut ca să avem reduceri reale de costuri, nu doar niște tabele pe hârtie”, a spus Cușnir.

Ion Lungu a răspuns că ordonanța nu-i cere reducerea costurilor, ci a posturilor.

„Ordonanța ne obligă să reducem posturile. Nu face referire la costuri”, a spus primarul.

Cușnir i-a transmis lui Lungu că nu a înțeles și nici nu sprijină demersul coaliției de guvernare PSD-PNL de a reduce costurile.

„ 80 la sută din costurile de funcționare la Suceava sunt cu salariile. Din total buget de cheltuieli Primăria Suceava cheltuie 40% cu salariile, iar Oradea cheltuie 20%. Dacă Primăria Suceava ar reduce costurile cu salariile de la 40 la 20% ar însemna 40 milioane de lei/an adică 8 milioane de euro/an. Ar fi 32 milioane de euro în 4 ani. Acesta este prețul celor 10 parcări supraetajate de cartier care ar rezolva parcările în Suceava. Prețul plătit de dumneavoastră pentru cheltuieli salariale și eficiente timp de 4 ani  reprezintă parcările supraetajate”, a spus Dan Ioan Cușnir.

Primarul Ion Lungu a reiterat că nu are nicio obligație să reducă acum costurile și l-a acuzat pe Cușnir că e în campanie electorală.

Întrebat care este reducerea costurilor prin reducerea posturilor în varianta propusă, Ion Lungu a spus că nu contează pentru că nu asta se discută astăzi.

Chestionat dacă știe care este economia care se face, Ion Lungu a spus că ar fi calculat-o, dar că nu vrea să spună care este.

Ion Lungu a refuzat și în conferința de presă săptămânală să răspundă atunci când a fost întrebat ce economii se vor face prin reducerea posturilor pe care o propune.


Intră acum și în grupul de