Dosar penal și amendă pentru Servicii Comunale Rădăuți pentru depozitări semnificative de deșeuri în zona fostului AEIZ


Intră acum și în grupul de

Garda de Mediu Suceava a anunțat, luni, că a sesizat organele penale și a aplicat o amendă de 60.000 de lei SC Servicii Comunale Rădăuți pentru depozitări semnificative de deșeuri într-un spațiu neautorizat.

Potrivit Gărzii de Mediu Suceava, în urma controlului efectuat în data de 08.02.2024 în Rădăuți, în incinta fostului AEIZ s-au constatat depozitări semnificative de deșeuri municipale amestecate constând în deșeuri menajere, deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, PET-uri, găleți de plastic, anvelope uzate, coroane mortuare din plastic, lumânări de tip candela etc.), deșeuri provenite de la lucrări de amenajare interioară și exterioară a locuințelor (polistiren, rigips, bucăți de materiale de construcții din plastic), deșeuri textile (haine și încălțăminte).

Acest spațiu aparținând S.C. SERVICII COMUNALE S.A. nu este autorizat din punct de vedere al protecției mediului pentru eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor municipale în amestec.

Societatea a fost sancționată contravențional de către G.N.M. – C.J. Suceava cu amendă în valoare de 60.000 lei, conform prevederilor O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

O parte din deșeuri au fost acoperite cu pământul rezultat din săparea unui șanț perimetral.

Astfel, pe o platformă împrejmuită pe 3 laturi s-a constatat existența deșeurilor menajere și reciclabile ce au fost acoperite cu pământ, ceea ce a dus la umplerea în totalitate a acestui spațiu.

Conform art. 20, alin. 6 coroborat cu art. 66, alin. 1, lit. f din OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor cu modificările și completările ulterioare „Îngroparea deșeurilor de orice fel este interzisă”, iar fapta constituie infracțiune, fiind sesizate organele de cercetare penală.

„Prin actul de control încheiat s-au trasat măsuri ferme cu termene de realizare în vederea ridicării deșeurilor municipale în amestec existente care se văd precum și cele care sunt îngropate și predarea acestora la un operator autorizat în eliminare/valorificare”, a transmis Garda de Mediu Suceava.


Intră acum și în grupul de