Termica Suceava a incasat 1,63 milioane de euro din vanzarea certificatelor de emisie


Intră acum și în grupul de

100.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare de 1,63 milioane de euro au fost vândute, săptămâna trecută, de producătorul de energie termică Termica Suceava către traderul de mărfuri Vitol. Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, banii obţinuţi de Termica din vânzare de certificate de emisii de gaze cu efect de seră vor fi folosiţi, în principiu, pentru achiziţionarea de cărbune. Edilul-şef a explicat, marţi, că împreună cu reprezentanţii Termica SA Suceava urmează să stabilească un montaj financiar pentru achiziţionarea cărbunelui necesar încălzirii în iarna 2011-2012.

Termica Suceava a vândut certificatele pentru 1,63 euro pe unitate, preţ cu nouă cenţi mai mic faţă de cotaţia internaţională din ziua tranzacţiei. Derulată prin intermediul Bursei Române de Mărfuri (BRM), tranzacţia a avut loc în 13 mai.

În acest an, BRM a intermediat tranzacţii cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră echivalente cu 4,7% din plafonul anual alocat României în perioada 2008-2012, care se cifrează la 75,9 milioane tone anual.

În iarna 2011-2012 municipiul Suceava va fi alimentat cu agent termic produs de actuala electro-centrală aparţinând Termica SA urmând ca în iarna următoare să fie dată în folosinţă noua centrală termică a municipiului, investiţia firmei Adrem Invest Bucureşti.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a semnat, în urmă cu o săptămână, cu primarul Sucevei, contractul pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, investiţie de 65 de milioane de euro.

Centrala urmează să fie construită pe trei module, unul ce va folosi drept combustibil gazul natural şi care va fi funcţional înaintea sezonului rece 2012-2013, iar alte două, ce vor folosi biomasa forestieră şi respectiv plante energetice, ce vor fi funcţionale în 2013 şi 2014.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile.


Intră acum și în grupul de