Contractul de executie a lucrarilor de reabilitare a Cetatii de Scaun va fi parafat pe 31 mai (VIDEO)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat joi că în ultima zi a lunii mai, va fi parafat contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, după ce la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor a fost respinsă contestaţia depusă de o firmă din Buzău privind rezultatul licitaţiei.

Licitaţia pentru restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct SA Suceava alături de firmele sucevene Loial şi Restaco pentru partea de instalaţii şi respectiv restaurare şi Grup Corint Alba Iulia, care are experienţă în restaurarea unor monumente medievale. Valoarea proiectului de execuţie este de 32, 019 milioane de lei fără TVA.

Contractul pentru proiectul “Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia”, promovat prin POR, a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Banii vor fi investiţi în restaurări, amenajări pesiagistice, crearea de locuri de parcare, reabilitarea căilor de acces şi construirea unui punct de informare, iar bugetul total al proiectului este de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Consiliul Judeţean Suceava a cerut, în luna ianuarie 2011, Ministerului Culturii începerea procedurilor de înscriere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din “fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

Cercetările arheologice au stabilit că în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457 – 1504), au fost făcute cele mai ample lucrări de lărgire şi amplificare a eşafodajului defensiv al cetăţii. Preşedintele CJ Suceava a mai declarat, joi, că luni va semna şi contractul pentru construcţia drumului Mănăstirea Humorului-Suceviţa după ce instanţa a respins contestaţia formulată faţă de rezultatul licitaţiei. Acest drum reface legătura dintre Suceviţa şi Mănăstirea Humorului, pe un traseu care era folosit în perioada administrării austriece din Bucovina.