Ceramica neagra de Marginea (Suceava) va fi promovata in intreaga lume


Intră acum și în grupul de

Sala „Nicolae Labiş” din incinta Palatului Administrativ Suceava a fost marţi gazda lansării proiectului european „Ceramica de Marginea – izvor de legendă şi tradiţii bucovinene”, proiect care îşi propune valorificarea potenţialului turistic prin promovarea identităţii culturale – componentă a mediului antropic, în scopul creşterii gradului de atractivitate ca destinaţie turistică a comunei Marginea, din judeţul Suceava.

„Bucovina duce lipsă de bucovineni şi în acest sens aducându-mi aminte că la obârşie sunt bucovinean nordist, cu Fundaţia Renaşterea Bucovineană pe care o am la Bucureşti, am purces la mai multe proiecte pentru promovarea Bucovinei. Unul dintre aceste proiecte, prin care îl avem partener şi pe primarul din comuna Marginea, Dumitru Lungu, se intitulează Ceramica de Marginea – Izvor de Legendă şi tradiţii bucovinene. Programul este finanţat prin Uniunea Europeană având valoarea de 966.000 lei, eligibil 773.083,01, contribuţia mea fiind de 100.500,79 (2% din acest proiect)”, a declarat iniţiatorul proiectului, preşedintele Fundaţiei „Renaşterea Bucovineană”, Ioan I. Lazăr.

Acesta a mai spus că proiectul de promovare al comunei Marginea vizează nu numai ceramica, ci şi tradiţiile şi obiceiurile şi tot ce înseamnă Bucovina, dar şi specificul de Marginea, comună care nu este o localitate ruptă din contextul bucovinean, ci aparţine frumoasei zone a Bucovinei, căreia i se spune „Colţ de rai”.

„Mă bucur că prof. Lazăr a avut această iniţiativă lăudabilă pentru a promova tradiţiile, obiceiurile şi cultura în Bucovina, respectiv ceramica neagră de Marginea. Ceramica neagră de Marginea este unicată în Europa, dăinuie de peste 300 de ani, dar din păcate începe să-şi piardă din activitate, ca urmare a plecării tinerilor din comună către ţările din Uniunea Europeană. Totuşi arborele genealogic a meşterilor din Marginea se păstrează, în sensul că în prezent mai există un fiu al fostului meşter renumit în prelucrarea ceramicii, Gheorghe Magobăţ, fiu absolvent al Facultăţii de Finanţe-Bănci, care în prezent lucrează la Roata Olarului, pentru că altfel s-ar fi pierdut această tradiţie”, a menţionat primarul Dumitru Lungu care îşi doreşte ca de acest proiect să se audă şi în cele mai nebănuite colţuri ale mapamondului.

Potrivit acestuia, în comuna Marginea, la ora actuală mai există doar 4-5 familii care se ocupă de prelucrarea ceramicii, în special a celei smălţuite.

Proiectul „Ceramica de Marginea – izvor de legendă şi tradiţii bucovinene” este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi dezvoltarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.3.


Intră acum și în grupul de